Heeft iedere inwoner uit Erpe-Mere voor jou recht op een betaalbare goede woning? Kom dan zeker naar onze actie op donderdag 21 oktober om 19u op Steenberg (aan de ingang van de bib). Ingang is gratis. Inschrijven is niet nodig.

Op het programma:

  • Getuigenissen van mensen in armoede & voorstelling van onze 3 sleutels
  • Onthulling van ons kunstwerk : leden van Ommekeer hebben een kunstwerk gemaakt uit keramiek om de wooncrisis aan te kaarten
  • Reinold De Vuyst, schepen van wonen en Johan Van Vaerenbergh, schepen van armoedebestrijding aan het woord
  • Persmoment

Waarom deze actie?

Een betaalbare goede woning is een belangrijke springplank om uit de armoede te geraken en verlaagt het risico op armoede met 40%. Sociaal wonen is het belangrijkste instrument waarmee armoede structureel kan worden aangepakt door een lokaal bestuur.

We vragen aan het gemeentebestuur dat er concreet werk wordt gemaakt van 3 sleutels die de deur openen naar betaalbaar wonen :

Sleutel 1 : Een ambitieus concreet gemeentelijk woonplan met meer sociale woningen dat het voorziene minimum.

Sleutel 2 : Bij de toewijzingsregels van een sociale woning kiest men voor voorrangsregels voor kwetsbare huurders : Voorrang voor gezinnen waarvan meer dan 50% of tussen de 50% en 35% van het beschikbaar inkomen naar huur gaat, voorrang voor eenoudergezinnen, voorrang indien het gezin dakloos is of gebruik maakt van de nachtopvang.

Sleutel 3 : Een systeem van intense huurbegeleiding voor kwetsbare huurders op zoek naar een betaalbare
kwalitatieve huurwoning, zeker in geval van ongeschikt of onbewoonbaarverklaring van de woning.