Vanaf 1 oktober mogen de huurprijzen van woningen die niet voldoende energiezuinig zijn, niet meer of slechts gedeeltelijk geïndexeerd worden. 

De prijzen van huurwoningen met een niet-energiezuinig EPC (Energieprestatiecertificaat) –label van E en F mogen een jaar lang niet geïndexeerd worden. Voor woningen met een label D mogen verhuurders nog de helft indexeren. Voor labels A, B en C geldt geen beperking.

Hoe kan je als huurder weten welk label je woning heeft?   Huurders kunnen het EPC (Energieprestatiecertificaat) opvragen bij de verhuurder. Sinds 2009 is dit verplicht.

Wat als de woning geen EPC heeft? De verhuurders van die woningen mogen de huur niet indexeren. 

Wat als de huur al geïndexeerd is? Kan dat teruggedraaid worden en krijg ik dan mijn geld terug? Neen, de regel gaat in op 1 oktober 2022 en duurt tot 30 september 2023.

Wat als de woning niet energiezuinig is, maar de verhuurder toch een indexering doorvoert? In het beste geval ga je dan in gesprek met de verhuurder om een oplossing te zoeken. Het spreekt voor zich dat de verhuurder zich aan de regels moet houden. Doet die dat toch niet, dan kan je beroep doen op de huurdersbonden. Zij zorgen voor ondersteuning en advies in dergelijke situaties. In uiterste nood kan men naar de vrederechter stappen. Je kan ook ondersteuning (koffie & papieren) via Ommekeer vragen.

bron: VRTNWS