maatschappelijke dienstverlening

In 2012 hebben we intensief gewerkt rond de dienstverlening van het OCMW, CAW en mutualiteiten in Erpe-Mere. Mensen in armoede hebben altijd veel problemen en hebben nood aan een goede dienstverlening die hun kansen geeft voor de toekomst. Naar aanleiding van deze themawerking is er een nauwere samenwerking ontstaan tussen Ommekeer en het OCMW.  Het OCMW organiseert o.a. twee maal per maand een zitdag in onze lokalen.

Waarom willen wij samen met mensen in armoede werken rond dit basisrecht?

Als we willen dat maatregelen om armoede te bestrijden ook echt kunnen werken, dan kan dat alleen als mensen in armoede ook hun stem laten horen en deelnemen aan het beleid zodat men niet enkel over hen beslist, maar met hen. Zij weten immers beter dan wie ook wat het betekent om in armoede te leven en iedere dag het hoofd boven water te houden. Ze hebben ook de grote wil om te werken aan een betere wereld voor hun kinderen en voor anderen.

Hoe gaan we tewerk?

We hebben dieptegesprekken met een groep van mensen in armoede rond hun ervaringen met de dienstverlening. We bezoeken in groep het OCMW, het CAW  om hun werking beter te leren kennen. We zoeken vanuit onze ervaringen voorstellen die de dienstverlening volgens ons kunnen verbeteren. We verwerken onze voorstellen ook in een kunstwerk dat een permanente plaats krijgt in het Sociaal Huis. We leggen onze voorstellen op de eerste plaats voor aan het Sociaal Huis. Door naar elkaars verhaal te luisteren kan de kloof tussen mensen in armoede en de hulpverleners op termijn worden gedicht.

Resultaat: Puzzelstukken voor een Ommekeer! 

puzzelstukken voor een ommekeer

kunstwerk

‘Het sociaal huis is de enige plek in onze gemeente waar mensen in armoede terecht kunnen voor hulpverlening en we hopen dan ook dat dit kunstwerk elk personeelslid, beleidsverantwoordelijke of bezoeker zal inspireren om stil te staan bij het feit dat armoede een onrecht is’, zegt Koen Sterck van Welzijnsschakel.

Het kunstwerk kwam tot stand dankzij Luc Rumbaut, vrijwilliger bij Ommekeer. ‘Onze ideeën omzetten in een beeld was geen sinecure’, vertelt hij. ‘Want hoe beeld je uit dat de eerste stap naar hulpverlening niet makkelijk is? Hiervoor gebruikten we het beeld van een open deur. De derde dag werden de puzzelstukjes afgewerkt en kwam het beeld tot stand.’

Het resultaat mag er alvast zijn en dat vonden ook OCMW-voorzitter Dirk De Rouck en schepen Johan Van Vaerenbergh (CD&V) die best ontroerd was door de getuigenissen die werden gebracht tijdens de onthulling van het kunstwerk. Voor het OCMW is de verdere samenwerking met Welzijnsschakel alvast een prioriteit.‘Armoede opsporen is niet altijd evident en Welzijnsschakel kan ons hierbij ongetwijfeld helpen door hun laagdrempelige werking’ , besluit OCMW-secretaris Bruno Van Maldegem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.