Het sociaal artistiek theater “De Kansendans”, staat volledig in het teken van 17 oktober, de werelddag van verzet tegen armoede, omdat armoede een onrecht is. De voorstelling die we jullie brengen is gebaseerd op het boek ‘De Kansendans’ van Lieven De Pril en Caro Bridts. Aan hun oproep om armoede “anders” te bekijken voegen wij de levensverhalen van mensen uit Erpe-Mere toe. Pakkende verhalen die ons doen nadenken over hoe armoedebestrijding beter kan.

Vorige zomer gingen we op straat belanden. Ik heb dan aan de gemeente en de schuldbemiddelaar laten weten dat ik naakt zou gaan kamperen voor het gemeentehuis totdat we een woning kregen. Drie dagen voordat we op straat gingen belanden, kregen we een woning via het SVK. Vandaar de sleutel die ik mee heb. Nu, een jaar later, is mijn vrouw zo goed als uit haar depressie. Ze heeft nog angststoornissen en paniekaanvallen. Ze heeft nu een vriendin waarmee ze dagelijks kringwinkels bezoekt en dat doet haar goed.

Ik heb een goede vriend leren kennen die een ommekeer heeft betekend in mijn leven. Iemand waar ik mij goed en veilig bij voelde. Ik heb mij laten helpen door hulpverleners om van de drugs te geraken. Ik heb daar in totaal 6 jaar over gedaan. Ik ben daar fier op, want maar een kleine groep van verslaafden slagen daar in. Als voorwerp heb ik een houten kunstwerk mee dat ik zelf heb gemaakt. Ik heb hier 4 maanden aan gewerkt. Twee gezichten die naar elkaar gedraaid staan en met elkaar praten. Gelijk wat er ook gebeurt in je leven, praat erover met mensen. Zorg dat je goede mensen om je heen hebt met een goede verstandhouding. Je moet durven doorpraten en connectie maken met de mensen in je omgeving, je ouders, de hulpverlening,…

Ik leef op het randje als alleenstaande moeder. Ik kan niet sparen, aan het einde van de maand is alles op. Ik heb het gevoel dat ik snel van de ene kant naar de andere kant terecht kan komen. De belastingen op mijn uitkering worden pas op het einde van het jaar afgehouden. Daardoor heb ik vaak geen recht op zaken omdat mijn inkomen zogezegd te hoog is, terwijl ik duizenden euro’s belasting moet betalen’

We hadden geen levensverzekering. Ons huis moest nog afbetaald worden en afgewerkt. Zondag en feestdagen bestonden bij ons niet, we zijn nooit op vakantie geweest. We hadden geen leuke momenten meer, verjaardagen werden niet meer gevierd. Ik was op dat moment 12 jaar. Mijn gezondheidsproblemen zijn begonnen toen mijn vader gestorven is. Ik was altijd zenuwachtig en vol stress. Toen ik 18 jaar werd, zocht ik de eerste de beste man. Ik dacht : Ik zit hier in de hel! Ik was nog niet getrouwd en ik voelde al : Ik ben verkeerd getrouwd.

Mijn vrouw is toen heel depressief geworden. Ik heb dat nooit gezien of geweten. Op een bepaald moment heeft ze zelfmoord gepleegd. Dat was een enorme klop. Ik weet niet waarom. Ze heeft geen afscheidsbrief achtergelaten. Ik trok mij niets meer aan en ben ik in de schulden geraakt en in schuldbemiddeling terechtgekomen.

Het is een grote stap, als je moet gaan bedelen. Dat is erg. Ik doe alles voor mijn kinderen en kleinkinderen. Ik voel mij soms een profiteur. Als ik overdag naar de winkel ging voelde ik mij lang schuldig. Ik denk dan: ik zou op dit moment aan het werk moeten zijn. De eerste stap naar hulp zetten is moeilijk, ook naar Ommekeer. Je denkt er zal daar volk zitten dat mij kent, je voelt schaamte.

In aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen werd ons memorandum overhandigd aan de CD&V, NV-A, Vooruit & Groen en Vlaams Belang.

Van harte dank aan de meer dan 150 aanwezigen! Dank aan de moedige mensen op de planken, die hun verhaal brachten.

In samenwerking met Paco Producties en de Kunstacademie van Lede, Erpe-Mere en Wichelen

Promotiefilmpje theater