samen armoede stoppen

Welzijnsschakel Ommekeer

Ervaringen inleefweek armoede (blog)

inleefweek1

Ervaringen die werden gedeeld door de deelnemers aan de inleefweek via onze blog (oktober 2015) : 

“Zaterdagmorgen, met een ongemakkelijk gevoel aan de ontbijttafel: om me echt in te leven zal hier nog veel moeten veranderen (verdwijnen … o.a. rozijnenbrood) met enige schaamte 2 € van budget . Uitdaging van de dag: met vrienden erop uit aan 12€: nee dat gaan we schrappen, wie weet wat de rest van de week nog brengt. Ik heb er zo al een hekel aan om op iemand “kap” te drinken, dus kan ik dit maar beter ontwijken.”

“Ik dacht eerst dat het wel goed ging meevallen voor onze 170 EUR, maar op de 1e dag hebben we toch al wat rekeningen :inkopen in de Okay (maar daar kan je ook wel al wat hapjes eten!) en op de markt in Aalst. Ook nog naar de bib geweest : leuk én gratis wafels!”

“ Deze avond wil onze oudste zoon van 18 uitgaan met vrienden…. Dat kunnen we hem toch niet ontzeggen?…. Hij zal al snel 20 euro opdoen ( ingang plus drankjes) , dat kan niet van ons weekbudget . Hij doet zondag een vakantiejob en zal het geld dat hij opdoet zelf terugbetalen aan ons. Zonder die vakantiejob zou hij vanavond moeten thuis blijven.”

“Gisteravond nog “voorbereid” hoe we met ons budget zullen proberen om te gaan: 130 euro voor ons twee. Toch beslist om al een paar inkopen te doen, hopelijk voor heel de week. Twee winkels: Bio-planet en Aldi. (zaterdag zijn er veel en lekkere hapjes in de Bio-planet! Mia heeft gratis gebruncht! We hebben een groentenaandeel in een zelfoogstboerderij, omgerekend per week betalen we daar 11 euro voor (gelukkig zijn er héél veel groenten nu! Elke dag vers als we willen). En we zijn vegetariër, dat scheelt al. Toch even getwijfeld over afwasmiddel in de Aldi of in de Bio-planet…. en uiteindelijk gegaan voor de ecologische keuze. Met de fiets gaan boodschappen doen (autogas sparen, en alles kan toch in een rugzakje deze keer!). Onze eerste enveloppe: wat doen we: ingaan op de uitnodiging van vrienden om iets te gaan drinken (en zelf een rondje betalen van 12 euro)? Joost twijfelde nog: we zullen misschien wel toekomen en kunnen ons dat wellicht permitteren. Maar bij Mia rijst al de verontwaardiging: moet ík hier de economische en spaarzame keuzes maken? We kiezen dus toch voor ‘het excuus’ en gaan niet uit. Vanmorgen nog een pijnlijk punt: Joost geniet zo van zijn ochtendkrant en leest ze zonder stil te staan bij de kost. 3,5 euro! Vandaag dus betaald van ons budget en de rest van de week geven we de krant aan de buren zonder ze zelf te lezen….”

“Deze voormiddag kochten wij voor 2,5 EUR enkele groenten op de groenten-en fruitverkoop van Welzijnsschakel Ommekeer. Voor dit bedrag kregen we 1 kg spruiten, 1 kg wortelen en 1 rode kool. Ik had er persoonlijk een dubbel gevoel bij. Ondanks de fijne sfeer die er in het huisje heerst tijdens zo’n verkoop, overviel er me ook een soort schuldgevoel en/of schaamte… Het is een bijzonder boeiende ervaring om tot op de centiem uit te rekenen hoeveel je op een dag uitgeeft aan voeding en andere zaken. Aangezien wij één jaar samen zijn, gaan we deze avond een flesje rode wijn kraken. We hebben er een goedkoop exemplaar uitgekozen. 🙂 (ca. 3 EUR) Ook wij passen voor de dagelijkse uitdading, 12 EUR is een te grote hap uit ons budget. We beseffen echter wel dat we ons hierdoor uitsluiten op sociaal vlak.”

“Deze morgen zijn we met volle moed aan de opdracht begonnen. Toch al even paniek deze morgen bij de oudste dochter (7 jaar), die dacht dat ze niets meer zou mogen eten deze week… Deze voormiddag met de kids naar de muziekinitiatie (gratis in Herzele) en ik ondertussen naar de bib. Het was verwendag, dus de gratis koffie en croissant was alvast mooi meegenomen:) Deze namiddag inkopen gedaan voor de hele week. Wij, rasechte chaoten, hebben zowaar een weekplanning opgemaakt. Wel niet gemakkelijk om én goedkoop, én gezond, én kindvriendelijk (want ik wou de oudste dochter toch wel geruststellen), en gevarieerd eten aan te kopen…vooral de charcuterie en de extra’s (snoep, drank, …) zullen veel beperkter of nihil zijn. Daarnaast heb ik mijn autoverbruik voor deze week (werk) en onze sportactiviteiten (dit wilden we niet laten vallen) alvast in rekening gebracht. Alles bij elkaar schiet er op dit moment nog maar 80€ van de 180€ meer over. Dus hopelijk niet teveel onverwachte kosten! De uitdaging voor deze avond om iets te gaan drinken met vrienden, hebben we dus maar wijselijk laten vallen. Wordt ongetwijfeld vervolgd…”

“Eerste dag van de inleefweek al direct geconfronteerd met hoe je steeds maar zit te tellen. Boodschappen doen duurde nooit eerder zo lang en nooit eerder wist ik hoeveel ik ongeveer ging moeten betalen aan de kassa. alles vergelijken, tellen, twijfelen neem ik het wel of niet … Verder naar een heel interessante bijscholingsdag met als thema ‘het gelaat van armoede’ geweest waar er ook wel lekkere broodjes en soep was. Waar ook werd bevestigd wat mijn buikgevoel al wat aangaf nl dat mensen die overleven op leefgeld (waar ook wel telkens 50 euro/w naar voor geschoven werd, boffen wij dus even met ons 60 euro) zoveel met andere zaken in hun hoofd bezig zijn dat hun gezondheid niet op de eerste plaats komt. En dat terwijl ze moeten gezond zijn om te kunnen werken en als ze niet kunnen werken er geen geld in het laatje komt. Wat mij het meest verraste is niet het feit dat hoogopgeleiden langer leven dan laaggeschoolden, maar dat hoogopgeleiden ook langer gezond blijven. laaggeschoolden hebben een langer ziek leven en leven nog eens korter ook. Wat ook betekent dat als beleidsmakers beslissen dat de pensioenleeftijd wordt opgetrokken het voornamelijk de laaggeschoolden zijn die hierdoor worden getroffen. Kortom een boeiende dag vol voer om over na te denken en te filosoferen. Voor 1x ook blij dat ik moest werken op een zaterdagavond. Zo had ik een perfect excuus om niet mee te gaan drinken met de vrienden en voel ik met toch niet uitgesloten achtergebleven. 12 euro wordt plots wel een massa geld voor eens een avondje feesten. Maar wat zou ik doen volgende week? een ‘bring your own booze’-feestje organiseren? en daarna dan?”

“Vorige woensdag was ik bij de orthodontist voor de beugel van onze dochter. Ik kreeg een factuur mee van 300 euro zonder groen getuigschrift. Dit is voor de consultaties van de afgelopen 6 maand, denk ik. Ik ga toch eens meer uitleg vragen over die factuur. We kunnen gelukkig nog één week wachten om te betalen. Als we het met het leefgeld zouden moeten doen, dan zouden we steun aan de schuldbemiddelaar of OCMW moeten vragen. Ik kan perfect begrijpen dat je (wetende dat je zo’n een factuur zal krijgen) gedwongen wordt de afspraak te verplaatsen, af te bellen of gewoon geen beugel te plaatsen! Gezondheidszorg is niet voor iedereen even toegankelijk…”

“Gisterenmorgen ben ik vol goede moed begonnen aan mijn week leven met €60. Ik zou het wel redden.Vandaag denk ik er anders over. Ik word geconfronteerd met de harde realiteit. Mijn principes om Fair Trade en Bio te winkelen mag ik al overboord gooien. Ik heb in de Aldi gezocht naar de goedkoopste produkten. Toch heb ik nog niet alles voor de ganse week. Vandaag ga ik plannen wat de komende week nog op het menu komt. Gelukkig heb ik nog een voorraad pompoen uit mijn eigen tuintje. Het wordt dus een week met pompoensoep en gestoofde pompoen. Ik moet €10 aftrekken van mijn budget want ik heb mijn fiets nodig. Mij verplaatsen met de auto zou nog meer kosten. En dan is er op vrijdagavond een al lang geplande culturele activiteit. Dat betekent €15 aftrekken van mijn budget en de auto gebruiken. Ik ben benieuwd of ik het red.”

“ Alleen al de reflex “wat zal dit weer kosten” bij wat je doet is confronterend. Plots wordt alles wat de tuin kan opleveren opgewaardeerd: de appelen die vorige week niet goed genoeg waren om in de wintervoorraad te gaan en we op de boomgaard lieten liggen, werden nu in menu verwerkt als appelmoes en perentaart. Bevreemde gedachte deze morgen: lang slapen is kostenbesparend …”

“ Ik ben blij te lezen na een dag dat jullie het nog zien zitten. En ja wat brengt de week nog dat is allemaal stof dat doet nadenken. Maar jullie doen het goed. Doe zo voort. 👍👏”

“ Voor ons was het een redelijk goedkoop dagje. Met de worteltjes die ik gisteren kocht heb ik vandaag een grote kom soep gemaakt, en bij de Turkse bakker in de buurt hebben we een pide (een typisch Turks, groot, rond brood) gekocht voor 0,90 EUR. Dit was voldoende voor een hele dag. Ook de opdracht van vandaag bleek voor ons geen probleem te zijn. We hebben allebei een fiets, maar ik laat die van mij staan en ga de komende week te voet naar school, dit is ongeveer 2 km stappen, 4 km per dag dus. Haitse neemt zijn fiets naar het werk. Zo houden we de 10 EUR bij ons budget. Vandaag was stress-loos, maar ik hou mijn hart al vast voor de werkweek.”

“Niet eenvoudig wanneer je, je sociale leven niet “on hold” wil zetten. Een paar afspraken voor eetfestijnen lagen al langer vast en werden vooraf geheel of gedeeltelijk betaald. Ook de traktaties wegen door op ons budget van 120 EUR. Het wordt zeker puzzelen deze week. Gelukkig konden we groentjes kopen in de Welzijnsschakel Ommekeer zaterdag … samen met een paar paprika’s die ik deze zomer kweekte moet ons dit toch al een eind op weg helpen. Morgen moet een van ons beiden naar de dokter die gelukkig aan terugbetalingstarief werkt (4 EURO) waardoor we de kost niet integraal moeten voorschieten. Dit hadden we niet gekund waardoor we noodgedwongen dit doktersbezoek hadden moeten uitstellen. Vandaag, zondag, bleef de auto op stal. Gelukkig was het een mooie zonnige dag.”

“ Gisteren was de keuze voor ons snel gemaakt: we gaan geen 12 euro uitgeven aan een traktement. . Vandaag gaf ik het onverwacht toch uit, om exact te zijn 12.90 euro! Onze dochter Sofie heeft een huurhuis gevonden. Mijn ouders en mijn broer, gingen eens graag kijken naar de woonst. Dus ging ik eens graag mee. Te meer omdat me gezegd was ze nadien koffie gingen drinken. Ik ging ervan uit dat dit bij mijn broer thuis zou zijn, maar bleek dat ze een cafébezoek gepland hadden. Het eerst rondje dat mijn ouders gaven was ik nog rustig, omdat ik dacht dat het hierbij zou blijven. Maar toen gaf mijn broer er ook nog eentje en ik wist dat ik verondersteld werd het derde te geven. Ik had echter geen geld op zak. Zou ik kunnen ontsnappen? Ik voelde aan dat het mijn moment was. Ik kon toch geen profiteur zijn? Dus heb ik mijn mama gevraagd me voor te schieten en gezegd dat ik het zal terug betalen… We zien nu wel welke gevolgen dit zal hebben op de rest van onze week. Hopelijk komen er niet te veel meer van deze onverwachte dingen.”

“Lap, 10€ van ons budget om de auto te repareren. Ik heb hem nog de hele week nodig, dus daar komen we niet onderuit. De kindjes vandaag naar de klimclub en de chiro gebracht. Deze kosten werden gisteren al ingebracht…ik begin wel te vrezen dat de keuze om dit door te laten gaan zware consequenties zal hebben:( Wel chapeau aan de jongste dochter (5 jaar) die samen met mij met de fiets naar de mis is geweest, dus van Ressegem naar Mere en terug. Het offergeld was deze keer wel aanzienlijk minder, sorry daarvoor:) En bedankt aan de mensen die koffie uitdeelden achteraf:) Wat het eten betreft, hebben we ons gehouden aan de planning die ik gisteren heb opgesteld, dus dat zit voorlopig goed. Alhoewel ik er eerlijkheidshalve moet bijvertellen dat we deze avond een boterhammeke zijn gaan eten bij mijn schoonouders (traditie elke zondagavond). Maar volgens de leefregels mochten we één keer van iemand anders’ ‘hulp’ gebruikmaken, dus bij deze… Ik hoop dat de werkweek wat minder kosten met zich zal meebrengen, want het budget gaat snel achteruit bij ons. We zullen zien.”

“Na de onverwachte 10 euro van gisteren om de fiets te kunnen herstellen, had ik al stress vooraf om de enveloppe van vandaag te openen. Oef: een goeie tip deze keer! En die ons geld kan laten besparen. Iets wat we nog niet wisten. Gisteravond zijn we (al langer gepland) gaan eten bij mijn zus en haar man. ‘t Was om iets te bespreken en eerst hadden we voorgesteld dat het bij ons zou doorgaan, maar nu waren we wél blij dat het bij hen was. ‘k Zou niet weten hoe we dàt met ons budget hadden kunnen doen. Voor ons dus gratis en lekker eten. Deze keer géén bloemen gekocht, maar tijd genomen om een mooi en eetbaar kruidentuiltje te gaan plukken in de plukboerderij waar we lid van zijn. We moesten er wel met de auto naartoe. En dan besef ik: we hebben de luxe dat we een auto hebben die op aardgas rijdt: die brandstof is zeer goedkoop… (0,043 euro/liter). We weten goed dat we twee keer, of zelfs drie keer in de prijzen vallen: de luxe van een zuinige en ecologische wagen hebben én het etentje: voor veel mensen beiden niet mogelijk…. en dan ook nog de luxe dat we lid kunnen zijn van de plukboerderij. (Ons groentenaandeel per week uitgerekend is 10 euro, dat hebben we in rekening gebracht: maar daardoor kunnen we wel à volonté groenten gaan plukken: en het is een fantastisch seizoen).”

“ Zaterdag: gratis vorming overdag, inclusieve gratis 3-gangen lunch menu, maar jammer kreeg ik een 15 Euro parkeerboete voor die dag want ik had vergeten mijn parkeerschijf te leggen. Daar heb ik me over geërgerd. Ik zal dit moeten aftrekken van mijn 60 Euro budget, dus een dag en een kwart van mijn budget is al op. De uitdaging wordt met een algemeen en typisch excuus niet aangegaan: we hebben 2 kleine kindjes en gaan daarom sowieso zelden uit op weekend. Bij ons zou nog een extra kost babysit erbij komen, te duur. Zondag: Met het gezinnetje naar een lange wandeling nog naar café geweest (mijn familie doet niet mee aan de uitdaging). Ik koos bewust het goedkoopste drankje (2 Euro) en stelde aan mijn man en zoontjes voor om reeds naar een consumptie naar huis te gaan. Anders waren we wellicht langer blijven plakken. Auto: Grootste moeite heb ik om zonder auto te leven. Ik was van plan om deze morgen naar het werk te fietsen, maar bij 3 graden en pikkedonker zag ik het niet meer zitten. Treinverbindingen had ik daarom als alternatief bekeken, de tijdstippen kwamen eigenlijk nog wel goed uit, maar dan dacht ik een ticket met de trein kost me evenveel als de brandstof voor de wagen. Dus ik verkies dan toch met de wagen te rijden. De 10 Euro extra budget voor gebruik auto worden dan met de reparatie (zie envelopje zondag) in mindering gebracht = null operatie. Kuisvrouw voor deze week is reeds geannuleerd, had anders de helft van mijn 60 Euro budget opgebruikt.”

“Tja, niet eenvoudig op diverse vlakken. Enerzijds ‘echt inleven’ is moeilijk want heb wel wat in diepvries zitten en tuin staat vol groenten. We slagen er wel in daar wij gewend zijn om te eten uit onze tuin. Fruit en ander lekkers daarentegen staat wel on hold want dat loopt ook straf op. Anderzijds toen ik gisteren wat toespijs ging halen, was het wel even kijken en vergelijken en vooral ook de prijs per kg vergelijken want prijzen op pakjes zijn misleidend. Het zal deze week wel wat meer choco en confituur worden. Alhoewel ook weer moeilijk want confituur hebben we deze zomer zelf gemaakt, dus niet echt juist he.”

“Deze morgen ben ik gaan winkelen naar de ALDI met de fiets. Gelukkig hebben we de fietstassen van mijn dochter nog zodat ik de aangekochte producten probleemloos kon vervoeren. De zoektocht naar de goedkoopste producten kan eenmalig leuk zijn maar is toch niet mijn ding. Je moet ook heel wat lekkers laten liggen! Ook voor de bonnetjes en zegeltjes waarmee grootwarenhuizen je om de oren slaan pas ik. Pas dan toch de correcte prijs toe denk ik dan! Vandaag had ik echter wel spijt dat ik het bonnetje voor een gratis 2 literfles wasverzachter niet bij had. Dan had ik 0,99 eurocent uitgespaard. Doorgaans sta ik er niet bij stil. Nu toch wel! Deze middag hebben we de spruitjes van de aankoop vorige zaterdag in de WZS Ommekeer klaargemaakt. Lekker en goedkoop met dank aan Ommekeer die deze dienst maandelijks kan aanbieden aan mensen met een beperkt inkomen en dit dank zij de financiële steun van vele medestanders.Groetjes en tot later deze week”

“Wat het eten betreft wordt de werkweek iets duurder dan het weekend. Haitse werkt een late shift en is pas rond 22u30 thuis. We kunnen het avondmaal (en de prijs ervan) dus niet delen. Te voet naar de universiteit gaan is geen probleem, zolang het niet regent kan ik daar best van genieten. Gent is een prachtige wandelstad, vind ik. De universiteit op zich is wel iets om bij stil te staan. Ik besef maar al te goed dat ik me gelukkig mag prijzen dat ik er kan én mag studeren. Na de recente besparingen is het inschrijvingsgeld immers fors gestegen, waardoor er waarschijnlijk nog meer mensen uit de boot vallen.”

“Eerste opdracht viel al zwaar: mee op stap gaan en een rondje trakteren van 12 euro. Aan de ontbijttafel hebben we beslist om dit niet te doen. We verzinnen wel iets. Het is ook nog maar het begin van de week en dan direct al 12 euro uitgeven aan consumpties zien we niet echt zitten. Op zondag bij mijn schoonmoeder op bezoek geweest. Nog nooit zo tevreden geweest met een tros bananen, druiven, aardbeien en sinaasappelen. We hadden de aankoop van fruit voor deze week al geschrapt. We hebben nog veel groenten in de tuin staan, dus die geven ons ook wel de nodige vitamientjes dachten we. Op maandag zijn we met een paar collega’s vrij en werd ik uitgenodigd om mee te gaan op restaurant. Ik heb hen moeten vertellen dat het deze week niet gaat, gezien mijn beperkt budget. Sommigen van hen waren bereid om ook mijn lunch te betalen maar dat heb ik geweigerd. Mensen die het met een beperkt inkomen moeten doen, hebben wellicht ook dat geluk niet dat collega’s voor hen willen betalen. Morgen naar UCSIA naar een studiedag die betaald wordt door de school. De lunch is inbegrepen waardoor ik toch weer wat geld kan besparen.”

“Aan alle deelnemers Merci dat jullie dit aan durven. mss enkele tips : ga niet naar een winkel bvb aldi, lidel of renmans. Bij buirtslager kan je met bons goedkoop vlees kopen. aardappelen bij de boer. En heb je eens een minder dagje geef niet op! Voor jullie is het maar een weekje voor ons mensen soms voor jaren. Jullie mogen altijd tips vragen en alvast veel succes. mvg maggy”

“Culturele activiteit: Normaal gezien ging ik vanavond een vriendin ontmoeten om naar de bioscoop te gaan. Op een manier was ik opgelucht toen ze gisteren afbelde omdat ze de griep heeft. Zou anders een te grote hap uit mijn budget geweest zijn. Dit is natuurlijk niet eerlijk. Deze week is de culturele activiteit geannuleerd, maar dit is maar tijdelijk en volgende week ga ik zeker wel. Mensen die echt in armoede leven, zullen wellicht ook volgende week verkiezen om niet te gaan.Morgen is geen school, daarom neem ik verlof van mijn werk. Zullen zien welke leuke activiteit ik met mijn zoontjes morgen gratis kan doen. Gaan fietsen, een wandeling of naar de bibliotheek (en daar gratis op internet en mijn mails gaan checken). Telt naar de bib gaan ook als culturele activiteit?”

“ Wij moeten het ook meestal doen met wat we krijgen. Want je kan niet elke maand of elke week gaan vragen. Het antw is dan ” je moet leven naar wat je hebt “. Het is niet altijd simpel maar dat wordt je gewoon . Wel leuk om te zien hoe het bij jullie loopt. En ja ik zou zeggen bib is culturele activiteit.”

“Het is tellen en rekenen en eenvoudiger eten, maar met ons inleefbudget is eten misschien nog haalbaar mits een dagelijkse ijzeren discipline. We hebben hier thuis nog nooit zoveel woorden gewisseld over wat er wel of niet uitgegeven wordt. Alleen al de gedachte dat je die discipline dag na dag moet opbrengen en weten dat dit voor jaren is…geeft mij een verschrikkelijk onaangenaam gevoel in de maag. Wat snel duidelijk is dat een mens niet alleen leeft van eten, er zijn zoveel bijkomende kosten : je zoon wil uitgaan, één van onze fietsen was effectief kapot, voorschotfacturen voor de school, een verjaardagscadeautje, dokterskosten,… die kosten maken dat waardig leven met 60 euro/week volgens mij onmogelijk wordt. Iedere keer dat je onvoldoende budget hebt, moeten gaan vragen aan de schuldbemiddelaar of sociaal werker van het Sociaal Huis of er kan worden bijgesprongen moet heel moeilijk zijn. Het kan niet anders zijn, dat moeten leven onder die omstandigheden en mens op termijn diep kwetst en de eigenwaarde wordt aangetast. Wat ons wel deugd doet is dat onze kinderen zich meer en meer betrokken voelen bij de inleefweek. Buiten de inperking van het internetverkeer blijven ze gewillig meedoen.”

“ Ok, we zitten er al door door ons budget van 170 euro! Daarnet lieve oude dame aan de deur gehad die ik absoluut niet kon wegsturen! Kaarten gekocht voor brunch van 11.11;11 met ons gezin van 5: 75 euro. Zondag eetfestijn KWB … 80 euro. Bij de bakker moeten gaan, 10 euro aan onze student gegeven om in Brussel te kunnen eten omdat hij niet naar huis kan komen. Niet goed bezig dus… Terwijl ik anders ‘en passant’ een brood ga halen ben ik nu wel te voet geweest, samen met de hond. Wandelingetje heeft deugd gedaan, doch 45 min. verloren i.p.v. 5 min. zodat ik vanavond nog wat verder moet werken aan een verslag dat anders klaar was geweest 🙂 Wel 2 mensen ontmoet die nood hadden aan een babbel, toch fijne ervaring dus. Soep gemaakt met pompoen uit eigen tuin, en ontdekt dat je met wat ui, beetje prei, tomaat en gebakken stukjes pompoen met niet te veel kleine reepjes (goedkoop) vlees en deegwaren een heerlijk gerechtje kan maken!”

“Goeie tip van een (weliswaar handige) echtgenoot bij kapotte pinker van auto: open zelf de koffer van de motor, zoek via de handleiding de aansluiting van het knipperlicht, haal er de ampule uit, ga ermee bij Tas in Aalst, koop voor 0,50 eurocent een nieuw, stop dit er terug in en klaar is kees! :-)”

“Deze ochtend plots een jas die stuk is en dat terwijl ik met fiets naar werk moet vertrekken… Gauw enkele dikke pullen aangetrokken, gelukkig regent het nog niet en kennen we nog positieve temperaturen. Nu nog een oplossing vinden om mijn jas te herstellen. Zou mijn vader die handig is met naald draad en stikmachine dit kunnen verhelpen? want waar vind ik een betaalbare jas die nog binnen mijn budget past? in de kringloopwinkel of bij VZW Goede wil? of zeeman/CenA/…? En zoveel geld heb ik niet meer over… hoeveel weken w dit niet sparen? Ook al gemerkt dat heel wat sociale activiteiten dienden geschrapt te worden: maar 1x badminton deze week ipv 2x en geen zwembeurt. Dan maar gedacht een fietstochtje te ondernemen naar mijn ouders ipv auto (zo spaar ik wat benzinekosten uit). Helaas wel wegomlegging die na 1 wegwijzer al stopt met wijzen. Geen internet toegang om even de weg online on the spot te zoeken. Geen kat op straat te zien, maar wat rondjes rijden dan… maar gelukkig schijnt de zon en werken we intussen aan de conditie. Voor de muziekschool is er gelukkig een verlaagd tarief, anders had dit ook mogen geschrapt worden. Sociaal leven met leuke activiteiten is al veel minder evident. De prioriteiten worden al wat verlegd, als we maar eten hebben en warm dan zijn we al blij.”

“Dag 4: Oei, gsm-kaart op. Aangezien we allebei nogal gehecht zijn aan onze telefoon, toch maar 15 euro van het budget afgetrokken. En met enig tegenpruttelen van mijn nochtans zeer geduldige wederhelft een Humo van 3,50 euro gekocht. Overblijvend budget voor de laatste drie dagen: 66,85 euro. Het plan was om als culturele activiteit vrijdag naar de film te gaan, maar dat wordt sparen. Ik begin de stress van dat voortdurende op de kleintjes letten wel te voelen. Maar dat moet voor de mensen die echt in de schuldbemiddeling zitten duizend keer erger zijn. Nu al zeer leerrijke ervaring, ben al benieuwd naar de opdracht van morgen.”

“Vandaag rekening gemaakt: enkele “vaste” kosten ook in rekening gebracht zoals krant en eten voor de poes (samen 13.10€ per week). Ook voor ons blijkt de opbrengst van onze tuin(appelen en peren) en wat we van buren krijgen (aardappelen) plots zeer belangrijk en rapen we nu ook de vruchten van de grond, zelfs als de ganzen er tussen lopen (dus wel afwassen..). Zo hebben we een taart gemaakt met peren en eieren uit de tuin (wel bladerdeeg en mascarpone voor totaal 1.68€ ) Onze totaal rekening staat op 79.9€. Hopelijk komen we de week rond.”

“Het wordt inderdaad moeilijk om mee te doen aan vrijetijdsactiviteiten. Er is een weekend van de scouts voor Jonas gepland en vrijdag vertrekken ze ergens richting Antwerpen. Er wordt verwacht dat de ouders de kinderen brengen. Met onze 10 euro benzine zullen we er niet komen. Gelukkig kennen we ouders van andere kinderen en kan er gecarpoold worden.Het scoutweekend kost 20 euro. Als ik dit aftrek van ons budget dan hebben we nog 14 euro (het grootste deel van ons eten hebben we wel al aangekocht) om met het hele gezin rond te komen tot eind deze week. We vinden het belangrijk dat hij meegaat en gaan het dus aftrekken van ons budget.”

“Deze week moet ook de voorschotfactuur van 40 euro voor de school van onze dochter betaald worden. Een spijtige regeling op onze school. De kosten zijn nog niet gemaakt en er moet al worden betaald. Ik vroeg me af of dit in de realiteit ook van het leefgeld wordt afgetrokken of dat dit een kost is waar het OCMW of schuldbemiddelaar in tussen komt. Nathalie, Joris, Joost hoe wordt dit in de praktijk aangepakt? Deze rekening zouden we in ieder geval niet meer kunnen betalen…”

“Ik moet alles zelf betalen ook de kosten van de school omdat ik de studiebeurs toe krijg. Als het een troost mag zijn ik moet de school rekening van lander en Lotte ( gaan naar dezelfde school) ook nog betalen maar dat is voor volgende maand”

“Merci voor je antwoord Evelyne en Maggy.Het moet echt puzzelen blijven voor jullie en afwegen wat je best wanneer betaald. Voor ons was deze week een bewustmaking en het deed onze ogen wat open ….. Maar voor velen is dit soms voor 5 jaar een realiteit… Ik kan het mij niet voorstellen .. Het moet heel veel stress met zich meebrengen. Ik denk dat ik deze ervaring ook zal meenemen naar mijn werk als verpleegster.”

“wij moeten dit ook zelf betalen. voor femke is het 50 euro en dit mogen we in stukken doen. normaal is dit 100 euro maar dank zij de uitpas is het maar de helft. ik probeer dit elke jaar voor september bij een te sparen. voor mathis is dit een heel stuk duurder 250 euro en moet dit ook zelf betalen dus nu weer al beginnen te sparen voor volgend jaar en elke jaar komt er een beetje bij mathis zijn school doet niet mee met de uitppas om dat hij naar gentbrugge gaat”

“De culturele activiteit zal er niet komen deze week. Vanavond fruitsap gaan afhalen, van onze eigen appelen die we vorige week naar de “mobiele fruitpers” brachten. De factuur zullen we naar volgende week moeten versassen want hoger dan toegelaten weektotaal van ons beiden. We hebben ook nog niet getankt met de auto. Zo zijn er nog wel verdoken kosten die nog niet tot gevolgen leiden, daarvoor is deze inleefweek te kort.”

“Deze avond macaronipap gegeten als avondmaal … goed voor één keer want het is nogal eentonig, er overvalt me een tikkeltje schaamte. Gelukkig kon ik de kinderen na school nog pompoensoep met balletjes en wat gemalen kaas geven, zodat ze toch hun groenten en eiwitten binnen hadden. Appeltjes geraapt in de tuin, gegeten als dessert én een grote pot verwerkt tot appelmoes. Morgen worden het zelf gemaakte frikandellen met appelmoes en aardappelen van bij de boer. Het katteneten is op en de kippen hebben maïs nodig, want met etensrestjes komen we er niet … Dure kippen denk ik dan, die momenteel geen eieren leggen! Ik besef dat ik veel meer moet nadenken over onze maaltijden en hoe ik creatief kan zijn om toch nog gezond te blijven koken … De auto heb ik niet aan de kant kunnen laten staan want door een uitvaart, muziekschool, repetitie van de liedjes voor de kruisoplegging van onze aanstaande vormeling moest er héél snel heen en weer en weer heen en weer gereden worden vandaag. Mijn ‘culturele activiteit’ zal de optocht tegen armoede zijn zaterdag in Aalst, gevolgd door de slotavond van Welzijnsschakels, meer zit er niet meer in voor deze week!”

“Oei. Medische kosten, dat zat eraan te komen. Hier in Ledeberg (Gent) hoef je echter, mits inschrijving bij het wijkgezondheidscentrum, niets te betalen bij de dokter. Ook bij mijn eigen huisdokter in Mere, Dr. Cooman, betaal je sinds kort slechts 4 EUR per consultatie. Ondanks deze voordelen lijkt het voorschrift van 19 EUR nu een torenhoog bedrag. We zouden eventueel de tip die deze week de revue passeerde kunnen toepassen: staaltjes van medicijnen vragen bij de dokter of de apotheek. Indien dit niet lukt zal het voorschrift hoogstwaarschijnlijk even moeten wachten, met alle gevolgen van dien. Ziek … vandaag mijn hoogtepunt denk/vrees ik … zal een dokterbezoek maar even uitstellen … (moet eerlijk zijn, ik loop anders ook niet te snel bij de dokter) Heb gelukkig nog lap- en keukenmiddeltjes: honing, salie uit de tuin, propolis, … Hopelijk wordt het niet erger.”

“Onze dochter ziek , Ik heb geluk dat ik in een wijkgezondheidscentrum werk …Ik vroeg raad aan mijn collega arts . En ze heeft me gerustgesteld en wat tips gegeven. Maar eigenlijk zien ze alleen mensen van Aalst! Mijn droom is dat er in Erpe-Mere een wijkgezondheidscentrum zou komen. In een wijkgezondheidscentrum kan iedereen zich inschrijven en zijn de kosten van de consultaties voor de dokter en de kine en verpleging voor de patiënt gratis . Het financiële wordt rechtstreeks geregeld met de mutualiteit. Iedere Arts kan als hij wil in zo’n forfaitair systeem stappen en een wijkgezondheidscentrum starten…. Wie weet komt het er ooit van!”

“De week is bijna om, dus tijd voor een evaluatie. In tegenstelling tot het weekend, hebben we tijdens de werkweek niet zoveel kosten gemaakt. Tot vandaag hebben we kunnen teren op het eten die ik zaterdag gekocht heb. Om een nieuwe jas te kunnen kopen (indien ze niet te herstellen was), hebben we 10€ aan de kant gelegd. De aankoop zal dus nog niet voor deze week zijn, maar bv. in de Kringwinkel zijn toch wel mooie dingen te vinden aan een schappelijke prijs. Zowiezo is dit iets wat we elke week zouden doen indien mogelijk… Een verjaardagsfeestje organiseren is natuurlijk andere koek. We zouden dit natuurlijk ook wel willen. Het kan bijna niet anders dan ook met een spaarplan te werken, dus 20€ in de pot. Voor de laatste dag schiet er dan nog net voldoende geld over om wat drank en eten te kopen voor het bezoek dat ‘s avonds langskomt. Alles bij elkaar hebben we de inleefweek nog goed doorstaan:) Geen honger gehad, maar wel heel sober geleefd. Alles ook altijd heel goed gewikt en gewogen. MAAR! Ik mis wel de extraatjes, vb een speculoosje bij het ontbijt (nu enkel brood met choco of confituur), chips of een wijntje voor ‘s avonds, vrijdagmiddag gaan eten met de collega’s, … Er zijn ook geen zieken gevallen. De logopedie voor de jongste dochter hebben we ook niet in rekening gebracht (ongeveer 150€ per maand, wel een groot deel terugbetaald). Misschien dat hiervoor regelingen zouden kunnen getroffen worden? En er zijn waarschijnlijk nog zaken die ik nu over het hoofd zie… De inleefweek heeft voor ons gewerkt, in die zin dat we ‘gevoeld’ hebben hoe het moet zijn om continu geld tekort te hebben. We smijten het geld zowiezo niet buiten, maar het is een groot verschil om bewust te kiezen om iets niet te kopen of om iets niet te doen, dan het niet te kunnen kopen of doen. Dus, respect aan de mensen die in deze situatie zitten. Het vraagt veel discipline en doorzettingsvermogen. Ook een pluim aan de organisatoren!”

“We zijn met de fiets naar de bib gereden. Daar rondgesnuffeld en enkele leuke boeken en dvd’s uitgeleend. Nadien nog in de sporthal binnen gesprongen. Mijn oudste wou graag naar de cafetaria iets gaan drinken, maar dat heb ik moeten weigeren en hem in de plaats en warme chocomelk thuis aangeboden. Mijn oudste vroeg zich af hoe lang de armoede nog gaat duren, want het is vervelend (nochtans doen ze eigenlijk niet mee, maar ja ze moeten eronder lijden dat mama geen centjes heeft..) Jammer begon het heel erg te regenen als we naar huis reden, zo was de terugrit minder leuk. Mijn kindjes verkozen om bij de grootouders te blijven om zich daar op te warmen en zich te laten verwennen. Bij meme en pepe zijn koekjes, drankjes en tv immers a volonte;-)”

“ Verschoten van de prijs van een tube tandpasta bij de apotheek: EUR 4.25 voor de kinder Elmex. Dit was dus mijn verzorgingsproduct voor de week. Daar bestaan zeker goedkopere versies. Was ik echt arm had ik dan durven zeggen, dat ik ze niet neem? Ik weet het niet, maar ik had zeker een betere research gedaan. Uitdaging van vandaag een ziek kindje. Toeval? Maar mijn jongste zoon heeft feitelijk de buikgriep. Wat kies ik om naar de dokter te gaan of het uit te zieken? In dit geval wordt uitgeziekt, geen medicatie gegeven. Maar er komen andere dingen bij te kijken. Hij is niet naar school gegaan. Noch ik noch mijn man konden thuis blijven. Geluk dat we terug kunnen vallen op de grootouders voor opvang. Anders zou de stress barometer toch stijgen denk ik.”

“Vrijdag: Omdat mijn gezin niet mee deed aan de inleefweek heb ik dagelijks de vaste kosten voor eten gerekend: 2 Euro voor ontbijt, 2 Euro voor broodmaaltijd en 3 Euro voor avondeten = 49 Euro per week. Daarom wist ik al van begin dat ik met mijn budget niet ging toekomen. De auto missen is heel moeilijk voor mij, vooral in deze tijd van het jaar wanneer het nat en koud en donker is. Alle extra’s heb ik uitgesteld naar volgende week, ben even niet gaan winkelen voor nieuwe schoenen, niet naar de bioscoop geweest, niet met de kinderen naar een binnenspeeltuin geweest, enz. Ben benieuwd naar morgen en kijk ernaar uit mijn ervaringen uit te wisselen. Het was zeker de moeite waard om mee te doen en te beseffen, dat we toch in tamelijke luxe leven. Men vergeet dit toch vaak, er wordt in het algemeen nog te veel geklaagd over alles..Respect voor alle mensen die alle dagen eindje aan mekaar moeten knopen.”

“We hebben de inleefweek er bijna opzitten. Er waren veel leerrijke momenten. De enveloppes openen ‘s morgens was erg spannend: wat hangt er ons nu weer boven het hoofd…. Gisteren ging het over al dan niet doktersbezoek: we doen het met ons twee, zonder kinderen. En dan is de keuze gauw gemaakt: nee, we gaan niet naar de dokter voor hoest en koorts, dat zouden we niet zo gemakkelijk doen. Maar ik besef wél dat ik naar de dokter zou gaan wanneer één van onze kinderen zou ziek zijn. Het derde betalessysteem gebruiken daar zien we geen graten in, maar die 19 euro medicatiekosten zouden er dan wél zijn. Daarmee zou ons budget al op zijn. Dat hebben we dus niet hoeven doen. We hebben een week lekker en creatief gegeten, en ik besef dat het makkelijker was voor ons door de voorsprong die we al van te voren hadden: een groentenaandeel in de plukboerderij (waardoor we weliswaar 10 euro voor deze week van ons budget afgetrokken hebben (= de kostprijs voor een jaar voor 2 personen gedeeld door 52 weken). Daar stond dan tegenover: een ongelooflijke variatie en rijkdom aan groenten à volonté want het is een topseizoen. Ook ons vervoer is zéér goedkoop (0,043 euro/km) maar ook dat komt weer door de luxe dat we een auto hebben op aardgas (cng). Joost had dinsdag een afspraak (al vroeger vastgelegd) bij de Osteopaat. Lap, 45 euro: dat kunnen we ons écht niet permitteren van het weekbudget. Dus heeft Joost de osteopaat uitgelegd dat hij pas zaterdag zou kunnen komen betalen en vroeg of dat goed was….. En vervolgens heeft hij het verhaal verteld van de inleefweek: dit doet mensen wel nadenken. De man zei eerlijk dat hij, zonder dat verhaal, zich afvroeg of hij Joost wel met evenveel toewijding en zorg en aandacht zou behandeld hebben wanneer hij pas ‘later’ zou betalen…. Omdat er geen kinderen meer thuis zijn was het véél gemakkelijker: de krant niet lezen want te duur (dus eerst aan de buren geven die ze dan later weer terugbrachten zodat Joost telkens de krant van gisteren las: dat mocht wél vonden we), deze week de fittness on hold zetten want te duur, gaan lopen kon gelukkig nog wel. Géén film kijken op popcorn time (dus via internet) want dan overschreden we de internet regel, zoveel mogelijk met de fiets gaan om brandstofkost te besparen. Vandaag wél naar mijn ouders met de auto, maar dat is dichtbij en we halen het nu net met het budget. Het kappersbezoek werd ook uitgesteld naar volgende week…. We hebben een poetshulp en …. daar hebben we de regel overtreden én het budget (zelfs schromelijk): indien we de 4 uur (dienstencheques) van ons budget hadden afgetrokken dan was de inleefweek donderdag al gedaan….. Maar we wilden haar wél laten komen: niet omdat we geen week kunnen overslaan maar omdat zij de centen nodig heeft en niet gekozen heeft voor deze inleefweek. Dus strikt genomen zijn we zeker niet geslaagd. Wanneer we deze 36 euro niet meerekenen hebben we nu nog 3 euro over. De fles wijn van vanavond om het te vieren is al afgetrokken. Ons hart gaat uit naar de mensen voor wie deze inleefweek gewoon een leefweek is, het harde leven van elke dag, dag in dag uit, week in week uit, jaar in, jaar uit…. Tot morgenavond!”