Welzijnsschakel Ommekeer is een armoedevereniging uit Erpe-Mere die armoede structureel wil stoppen.

Samen armoede stoppen, armoedebestrijding, Welzijnsschakel Erpe-Mere, armoede in Erpe-Mere

cultuur en vrije tijd

De Courageusen 2Gedurende 2010 en 2011 hebben we met Welzijnsschakel Ommekeer intensief gewerkt rond het recht op cultuur en vrije tijd. Twee maal per maand hebben we een bijeenkomst georganiseerd met onze werkgroep “ons recht”. Deze werkgroep bestaat zowel uit mensen met als zonder armoede-ervaring.

We zijn samen op zoek gegaan naar de drempels die we ondervinden om deel te nemen aan het cultureel, sociaal en sportief aanbod in onze gemeente, maar ook naar aanbevelingen die deze drempels kunnen wegwerken. We hebben vervolgens een dialoogtraject opgezet met acht verenigingen uit onze gemeente ( KWB Mere, Gezinsbond Mere, Scouts Kievit, Chiro Mere, jeugdhuis DIDO, Femma Erpe,Gezinsbond Erpe, FC Mere). Samen zijn we tot enkele afspraken kunnen komen die de toegankelijkheid tot hun vereniging verhogen voor mensen in armoede. We geven dan ook graag een symbolische pluim aan een aantal verenigingen. Meer informatie : beleidsdossier cultuur

We werken ook intensief samen met de dienst cultuur, sport en jeugd en het OCMW via het lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie. In 2011 zijn we samen in een regionale kansenpaswerking gestapt onder coördinatie van de vierdewereldgroep “Mensen voor Mensen” en in 2012 stappen we samen in het pilootproject van de Vlaamse vrijetijdspas: de UiT-pas, onder coördinatie van Cultuur-Net Vlaanderen. We willen benadrukken dat het gemeentebestuur en OCMW veel inspanningen doen om het verenigingsleven toegankelijker te maken en we ook mogen rekenen op een goede samenwerking.

In 2013 hebben we via een sociaal artistiek project “de courageusen” en de foto-expo”Er op UiT!” gewerkt rond toegang tot cultuur en vrije tijd. Een groep van mensen met en zonder armoede-ervaring brengen via theaterscenes drempels in beeld die mensen in armoede ervaren als ze aan cultuur of vrije tijd doen. Er wordt een aanzet gegeven om deze drempels weg te werken. De courageusen kunnen op vraag van cultuur en -vrijetijdsaanbieders uit Erpe-Mere, Lede of Haaltert optreden.

De aanbevelingen die we hebben geformuleerd vanuit onze groep zijn constructief bedoeld en we hopen dan ook op een positieve dialoog die uiteindelijk zal leiden tot meer deelname van mensen in armoede aan het verenigingsleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.