samen armoede stoppen

Welzijnsschakel Ommekeer

Cultuur en vrije tijd

Menu Cultuur en vrije tijd
UiTPAS
Er op uit?
Foto expo : Er op UiT
De Courageusen 2

Toegang hebben tot cultuur en vrije tijd is geen luxe maar een recht voor iedereen! Naar een toneelvoorstelling gaan, een beweegactiviteit van de Femma, een carnavalsfeest van de gezinsbond, een fuif in jeugdhuis DIDO of de jeugdbeweging,… zorgt ervoor dat mensen in armoede deelnemen aan het sociale leven. 

Mensen in armoede dragen altijd een zware rugzak met problemen en hebben ook recht op een verwenmoment voor zichzelf, even weg zijn van de problemen.  Op een ontspannen manier tijd kunnen maken voor jezelf en je gezin is zo belangrijk.  Aan cultuur en vrije tijd doen maakt mensen in armoede ook sterker. Je leert nieuwe dingen kennen, je leert creatief zijn en opkomen voor jezelf.

Spijtig genoeg ondervinden mensen in armoede heel wat drempels om deel te nemen aan cultuur en vrije tijd in onze gemeente. In Erpe-Mere kunnen mensen in armoede dankzij de uitpas aan kansentarief, een soort vrijetijdspas, aan goedkoper tarief deelnemen aan het sociale, culturele en sportieve verenigingsleven binnen en buiten Erpe-Mere.

Gedurende 2010 en 2011 hebben we met Welzijnsschakel Ommekeer intensief gewerkt rond het recht op cultuur en vrije tijd. Twee maal per maand hebben we een bijeenkomst georganiseerd met onze werkgroep “ons recht”. Deze werkgroep bestaat zowel uit mensen met als zonder armoede-ervaring.

We zijn samen op zoek gegaan naar de drempels die we ondervinden om deel te nemen aan het cultureel, sociaal en sportief aanbod in onze gemeente, maar ook naar aanbevelingen die deze drempels kunnen wegwerken. We hebben vervolgens een dialoogtraject opgezet met acht verenigingen uit onze gemeente ( KWB Mere, Gezinsbond Mere, Scouts Kievit, Chiro Mere, jeugdhuis DIDO, Femma Erpe,Gezinsbond Erpe, FC Mere). Samen zijn we tot enkele afspraken kunnen komen die de toegankelijkheid tot hun vereniging verhogen voor mensen in armoede. We geven dan ook graag een symbolische pluim aan een aantal verenigingen. Meer informatie : beleidsdossier cultuur

We werken samen met de dienst cultuur, sport en jeugd en het OCMW via het lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie. In 2011 zijn we samen in een regionale kansenpaswerking gestapt onder coördinatie van de vierdewereldgroep “Mensen voor Mensen” en in 2012 zijn we gestart met het pilootproject van de Vlaamse vrijetijdspas: de UiT-pas, onder coördinatie van CultuurNet Vlaanderen. Ondertussen is de UiTPAS uitgerold over heel wat gemeenten in Vlaanderen en maken we deel uit van de regio UiTPAS Dender.