samen armoede stoppen

Welzijnsschakel Ommekeer

2014 : Ontsnappen uit de armoede op het platteland!

17okt2014Het gemeentebestuur en het Sociaal Huis hebben de opdracht armoede aan te pakken in onze gemeente. De afgelopen jaren zijn er wel degelijk inspanningen gebeurd:
de UiTPAS aan kansentarief

“Nu zijn de kosten automatisch verrekend op mijn schoolfactuur” voor het verenigingsleven en de scholen, de toepassing van de schoolcode, een nieuwe sociale woonwijk in Burst, opstart van de minder mobiele centrale, de zitdagen van het Sociaal Huis in onze lokalen “Dat voelt echt vertrouwd nu Nathalie naar onze vereniging komt”,enz… Armoede is echter nog niet de wereld uit, er zijn nog steeds grote uitdagingen die we samen moeten aanpakken!

Wonen

Betaalbaar wonen is een groot probleem voor mensen in armoede. We moeten noodgedwongen huren op de te dure privémarkt. Een huurwoning vinden voor iemand met een laag inkomen is moeilijk, soms gaat driekwart van ons inkomen alleen al naar de huur. “Zo worden we nog meer de dieperik ingeduwd”. We staan vaak al jaren op een wachtlijst voor een sociale woning. Er moeten zoals beloofd tegen 2020 minimum 140 sociale huurwoningen bijgebouwd worden verdeeld  over de verschillende dorpen in Erpe-Mere . De gemeente moet ook werk maken van meer sociale woningen via  de nieuwe samenwerking met het sociaal verhuurkantoor ZO Vlaanderen“Alleen zo kunnen de wachtlijsten worden weggewerkt”.

Mobiliteit

18oktober1De dienstverlening van De Lijn tussen de verschillende dorpen in onze gemeente is heel beperkt en na 21u kan je niet meer buiten komen. “En ik wil zo graag eens naar een avond activiteit”. De Lijn zou haar dienstverlening moeten afstellen op de echte noden van mensen die geen eigen vervoer hebben. De gemeente zou alvast het goede voorbeeld kunnen geven rond mobiliteit en zou vanuit de verschillende dorpen“Ik ben zeker 2 uur onderweg van Erondegem naar steenberg” sociaal busvervoer kunnen organiseren naar haar dienstverlening en naar de evenementen die ze organiseert. Een stap in de goede richting is de opstart van de mindermobiele centrale die bij meer mensen gekend moet zijn en met een sociaal tarief meer kansen kan geven aan mensen in armoede om er toch te geraken. “Carpolen in de vereniging is nog gezellig ook”

Cultuur

De gemeente moet meer werk maken van het toegankelijk maken van de sportverenigingen, jeugd en cultuurverenigingen voor mensen in armoede.  Dit kan ze doen door een betere promotie van de UiTPAS bij de verenigingen. “Beloon en ondersteun de verenigingen die meedoen met de UiTPAS” Zo is het spijtig dat op dit moment nog geen enkele sportvereniging die gebruik maakt van de sportzalen op Steenberg, werkt met de UiTPAS. Ook de gemeentesubsidie verbinden aan de UiTPAS is voor ons noodzakelijk.  De meeste mensen in armoede zetten uit zichzelf niet de stap naar het verenigingsleven omdat ze drempels ervaren bij de vereniging en ook bij zichzelf.   Mensen in armoede moeten op eigen rimte, vaak in groep kunnen “proeven” van het verenigingsleven.  Die inspanningen noemen we “toeleiding”. “Samen met Geert durf ik wel buiten komen”  Toeleiding vraagt veel energie en tijd. We vragen aan de gemeente  financiële ondersteuning om de toeleiding beter te kunnen organiseren.

Onderwijs

18oktober7Onderwijs is de springplank op uit de armoede te geraken. Mensen in armoede willen vechten voor de toekomst van hun kinderen! De invoer van de maximumfactuur in het secundair onderwijs en een automatisch toekennen van schooltoelagen zou de schoolfactuur kunnen drukken. Iedere school kan ook kritisch kijken naar de kosten die ze aanrekenen. “Een uitstap hoeft niet duur te zijn”

Kinderen uit gezinnen in armoede zijn vaker het slachtoffer van pesten. We vragen de scholen een concreet actieplan uit te werken dat pesten zo kort mogelijk op de bal aanpakt. We bieden de directie en leerkrachten graag vorming aan zodat gezinnen in armoede en leerkrachten elkaar beter zouden kunnen begrijpen“En dat werkt want sinds die vorming bij ons op school doorging kan ik beter praten met de juf bij ons op school”. De meeste scholen in onze gemeente zijn bereidt studiebegeleiding te organiseren, de gemeente zou dit financieel moeten ondersteunen.

Respect

We vragen respect voor onze situatie. Tijdens de verkiezingsmaanden werden mensen in armoede meer dan ooit bestempeld als “profiteurs”.  Er zou veel misbruik zijn van de sociale zekerheid. Ze hebben wel rechten, maar ze vergeten hun plichten.  De schuld wordt ons meer dan ooit in de schoenen geschoven, zonder de moeite te doen ons verhaal te kennen. “Niemand kiest er voor in armoede leven!”  Met een uitkering  zijn we gedoemd te leven onder de armoedegrens.  Wie ons verhaal kent, “Luister ook eens naar ons verhaal”weet dat we dagelijks onze plicht opnemen om de strijden voor de toekomst van onze kinderen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.