samen armoede stoppen

Welzijnsschakel Ommekeer

Corona crisis : De onzekerheid van de woning maakt mijn kinderen zenuwachtig

Kan je je even voorstellen?

Mijn naam is Maria en ik ben een alleenstaande mama met 4 kinderen en ik woon in Erpe-Mere.

Hoe ben je in Erpe-Mere terecht gekomen?

Omdat we op wachtlijsten stonden voor een sociale woning zijn we per toeval 10 jaar geleden komen wonen in een privé woning in Erpe-Mere.

Hoeveel huur betaal je?

Ik betaal 647 euro huur.  Ik heb een inkomen van iets meer dan 1400 euro.  Bijna de helft van mijn inkomen gaat naar de huur. Als ik daar mijn vaste kosten bij tel, blijft er weinig over om van te leven.  Als ik extra facturen krijg van de school of bv. belastingen, kom ik niet rond en wordt het heel moeilijk.

‘In de winter leven we met 5 continue in te living’

Is je huis goed geïsoleerd?

Ons huis is slecht geïsoleerd. We hebben één dubbel raam in de living, de rest van de ramen zijn enkel glas.  Ik krijg mijn woning, zeker als het vriest, niet warm genoeg.   Er zijn ook vochtproblemen in een slaapkamer. Ik denk dat er een waterlek is via het dak.

Hoe zit het met de verwarming?

Ik verwarm enkel onze living met een houtstoof.  Een van mijn grote werken is zorgen voor voldoende droog hout.  Gelukkig heb een remorque en kan ik hier en daar houtafval ophalen. Er is ook een mazoutkachel in de living, maar die kan ik niet gebruiken.  Ik heb een schoorsteenveger laten komen, maar die weigerde de schoorsteen te kuisen omdat er gevaar voor instorting zou zijn. Ik heb ook nog een klein elektrisch vuurtje om de kou uit de badkamer te houden.  Als we ons willen wassen, moeten we steeds door een ijskoude tussenruimte, een soort veranda met golfplaten.

Zijn er nog problemen ?

Er is ook een probleem met de elektriciteit. Als ik apparaten combineer bv. de ketel voor het warme water met de verwarming in de badkamer of de wasmachine met de droogkast valt de elektriciteit uit.

Heb je de verhuurder aangesproken over die problemen?

Toen we hier 10 jaar geleden zijn komen wonen in deze woning heeft de verhuurder de buitenramen laten verven en werd er een gebarsten raam vervangen.  Sindsdien is er niets meer gebeurd.  De verhuurder, een oude man, was op de hoogte van de problemen maar het bleef altijd stil.   Ik betaal altijd consequent mijn huur, daar is er geen probleem.

Welke invloed heeft je slechte woonst op het leven?

In de koude wintermaanden leven we met ze’n vijven continue in de living en dat geeft stress. Het is ook niet goed voor de gezondheid van de kinderen.  Laat staan dat er voldoende rust is voor het maken van het  huiswerk.  Er gaat ook veel energie naar het zoeken naar hout.

Ondertussen staat je woning te koop?

De eigenaar is gestorven en de kinderen willen verkopen.  Ik sta op de wachtlijst voor een sociale woning.  Die onzekerheid maakt de kinderen en ik zenuwachtig.  Mijn kinderen gaan hier naar school, hebben hun vrienden, gaan naar de voetbal.  Ik hoop dat ik een sociale woning zal krijgen in Erpe-Mere.  Ondertussen hoop ik dat de woning niet te snel zal verkocht worden en dat we hier nog een tijdje kunnen blijven. Het is voor ons heel moeilijk een betaalbare privé woning van een degelijke kwaliteit  te vinden in Erpe-Mere. We leven met een onzekere toekomst…