samen armoede stoppen

Welzijnsschakel Ommekeer

Stukje geschiedenis

De beginjaren 2003 – 2008

Eind 2003: een groep geëngageerde mensen van Erpe-Mere vinden elkaar. Ze willen een werking opstarten rond armoede in de eigen gemeente. Nadat ze de visie van Welzijnsschakels leerden kennen besloten ze dat spoor te volgen. Vrijwilligers verenigen zich in een Welzijnsschakel om samen met de mensen zelf de strijd aan te gaan tegen armoede en sociale uitsluiting.De Welzijnsschakel legde contacten met OCMW, de huisartsen, thuisverpleging en andere diensten die bij mensen over de vloer komen. De welzijnsschakel maakte zich ook bekend via een foldertje. Iedereen volgde ook een vorming in verband met de vooroordelen die bij iedereen leven over mensen die uitgesloten of arm zijn in onze samenleving. De Welzijnsschakel in Erpe-Mere wou vooral proberen in contact te komen met de mensen in armoede van de gemeente. Samen met hen wilde men de problemen aanpakken en activiteiten opzetten. Er kwamen echter geen doorverwijzingen. Blijkbaar verwijzen hulpverleners moeilijker door naar vrijwilligers. De wet op de privacy zal hierin wel een rol spelen.

2004 : Uiteindelijk werd ervoor gekozen om te werken met voedselpakketten, op een zinvolle manier. Eén keer per maand bezorgen vrijwilligers een pakket aan huis . Ze vertelden er dadelijk bij dat het pakket niet de hoofdzaak van de werking uitmaakt. Het is alleen een manier om contact te leggen. Met het bezorgen van voeding los je de problemen immers niet op. De pakketten zijn een tijdelijke noodhulp. De welzijnsschakels wil er trouwens altijd een proteststem aan koppelen. Bij de bezoeken aan huis leert men mekaar beter kennen en vertrouwen. Er wordt gebouwd aan een soort “bondgenootschap”.

Een aantal gezinnen vraagt om samen activiteiten te plannen. Met het Sint- Maartenfeest in aantocht, was er direct een concrete aanleiding. In november 2004 kwam men de eerste keer samen in het Ontmoetingscentrum van de gemeente. De genodigden waren enthousiast over het initiatief en waren zelf vragende partij om opnieuw samen te komen zodat ze het verhaal van hun dagelijkse strijd om te (over)leven kunnen delen.

2005 :kwam men een 2e keer samen met bijna 50 mensen. Er was een schitterende poppenvoorstelling voor de kinderen. Weer zat men samen rond tafel om te luisteren naar wat de gezinnen samen willen maken van de welzijnsschakel. Ideeën waren er genoeg: een uitstap naar de zee of de zoo, het theater of de film… Meer dan 30 mensen kozen om naar het toneel te gaan van de welzijnsschakel van Ronse (over hun ervaringen met slechte huisvesting). We organiseerden een overleg moment met het OCMW om de noden van de gezinnen voor te leggen.

In de lente van 2005 trok een volle dubbeldekbus naar Sealife in Blankenberge. In de grote vakantie werd de film “Sjakie en de chocoladefabriek” bekeken in Aalst. Dankzij de samenwerking met het OCMW en het “Steunpunt Vakantieparticipatie” kon alles betaalbaar blijven. In november organiseerden we voor de tweede keer een Sint-Maartenfeest.

2006 : Er werd een themagroep “ Recht op onderwijs” opgericht. Een 6 tal gezinnen met kinderen namen deel. De Welzijnsschakel nam actief deel aan het uitwerken van het Lokaal Sociaal Beleidsplan van Erpe-Mere, door deelname aan de werkgroep “kansarmoede” en “onderwijs”. Er werden een aantal voorstellen uitgewerkt die onderwijs toegankelijker kunnen maken, deze werden voorgelegd aan de OCMW-raad. De voorstellen van onze themagroep “Recht op onderwijs” vormden de basis voor het uitwerken van een schoolcode voor alle scholen van Erpe-Mere. Om de scholen de sensibiliseren organiseerden we samen met het OCMW een sociaal toneel rond onderwijs ” Tellen en meetellen…” in samenwerking met Steunpunt Welzijn uit Aalst.

We organiseerden samen met perspectief een verkiezingsdebat. Er werd een eigen website uitgebouwd door iemand met armoede ervaring. Ook groepsactiviteiten kwamen terug aan bod : we gingen samen naar het wereldfeest van Broederlijk Delen/Welzijnszorg in Mechelen, genoten van een optreden van Laura Lynn, organiseerden een groepsuitstap naar het prekpark Bobbejaanland en genoten van een groot Sint-Maartenfeest.

We namen deel aan de startavond van welzijnszorg in Lede in teken van het recht op energie. We organiseerden voor de eerste keer een spaghettifestijn met meer dan 400 aanwezigen. Eind 2006 zijn we gestart met “permanenties” : maandelijkse laagdrempelige bijeenkomsten waar bij een tas koffie kan gebabbeld worden.

2007 : Het jaar werd ingezet met een groepswandeling en een nieuwjaarsfeest. We organiseerden samen met de steungroep colores (steunt projecten in El Salvador) een educatieve wandeling rond de rechtenboom. We maakten de overstap van voedselpakketten naar maaltijdcheques : minder omslachtig, gezin kan zelf bepalen wat ze inkopen. Dit jaar werd het jaar van de participatie : gezinnen begonnen actief deel te nemen in het voorbereiden, organiseren van activiteiten. Via Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen werkten we een grondrechtenboom uit, die werd voorgelegd aan de gemeente en OCMW. Onze welzijnschakel bleef actief in het uitwerken van het lokaal sociaal beleidsplan. Er werd o.a. beslist een kansenpassysteem uit te bouwen voor scholen en culturele –en sociale verenigen in onze gemeente. Er groeide ook de nood een eigen lokaal te hebben voor de verdere uitwerking van onze organisatie.

Er waren ook groepsbijeenkomsten : een groepsuitstap naar Provinciaal Domein Puyenbroeck, een petanque namiddag, een Karaoke-avond, Sint-Maartenfeest en terug een succesvolle spaghetti-avond dit keer in de Sint-Jozefschool.

In december zijn we gestart met een nieuwe werkgroep “Ons Recht”. Onder begeleiding van Welzijnsschakels organiseerden we 3 avonden waar 15 mensen getuigden rond gezondheid, gezondheidszorg en gezond leven.

2008 : Met de werkgroep “ons recht” hadden we maandelijks kookavonden rond lekkere, gezonde en betaalbare recepten. We hadden overlegmomenten met huisdokters en mutualiteiten en werkten concrete voorstellen uit om gezondheidszorg toegankelijker te maken. Enkele van onze ervaringsdeskundigen namen samen met 9 andere welzijnsschakels deel aan een dialoogmoment met beleidsmakers en het kabinet van Minister Vanackere.

De getuigenissen en voorstellen werden verwerkt in een boekje dat begin 2009 zal worden gepubliceerd. We namen actief deel (getuigenissen en infostand) aan de start van de politieke campagne van welzijnszorg “ Armoede schaadt de gezondheid” in Gent en de dag tegen de armoede in Aalst.

In april werden we officieel een vzw met een raad van bestuur en een algemene vergadering en veranderde onze naam van “Welzijnsschakel Erpe-Mere” naar “Welzijnsschakel Ommekeer vzw”.

De schoolcode werd een feit en we namen actief deel aan de uitwerking en promotie van de kansenpas voor de scholen. We ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst “vrijetijdsparticipatie” met het gemeentebestuur en O.C.M.W.

We organiseerden heel wat groepsbijeenkomsten : een gezinsuitstap naar Plopsaland, een petanque namiddag, Sint-Maartenfeest, Toneel Belle Snotte en een succesvolle spaghetti-avond.

Eind 2008 hadden we eindelijk een eigen lokaal in de Sint-Bavoweg 50 in Mere.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.