samen armoede stoppen

Welzijnsschakel Ommekeer

2018 : award voor het Huis van het Kind

Jaarlijks reikt onze vereniging een ‘laagste drempel award’ uit aan de organisatie die het meest inspanningen doet om hun aanbod toegankelijk te maken voor mensen in armoede.  Na een bevraging binnen de oudergroep van Welzijnsschakel Ommekeer, Welzijnsschakel Lede en bij onze leden kwam het ‘spreekuur opvoedingsondersteuning’ van het Huis van het Kind van Erpe-Mere & Lede als winnaar uit de bus. 

Waarom krijgt het ‘spreekuur opvoedingsondersteuning’ deze prijs?

Armoede zorgt voor chronische stress en dat weegt op de ouders en de kinderen.  De stap zetten naar hulp is voor iedereen moeilijk, zeker voor kwetsbare ouders die vaak vanuit hun continue ervaring van uitsluiting wantrouwig staan tegenover de hulpverlening.

Het spreekuur opvoedingsondersteuning doet inspanningen om laagdrempelig te werken.  Het spreekuur is gratis en er wordt geen dossier opgemaakt, wat zorgt voor een veilig gevoel.  Tineke, de opvoedingsondersteuner, zet zelf stappen naar de ouders door aanwezig te zijn op onze ontmoetingsmomenten en andere laagdrempelige activiteiten.   Er werden ook samen al verschillende toegankelijke infomomenten rond opvoeding georganiseerd. Zo kunnen mensen een ‘gezicht’ kleven op de ondersteuning en is er kans tot een persoonlijk gesprek.

Via sms of een telefoongesprek wordt er nog eens herinnerd kort voor de afspraak wat de toegankelijkheid verhoogt.  Het spreekuur voor kwetsbare ouders woonachtig in Lede kan doorgaan in een lokaal in Lede, wat deels het probleem van vervoer kan opvangen.

Verschillende ouders uit onze groep hebben al gebruik gemaakt van de opvoedingsondersteuning en geven aan dat er een goede ’klik’ is.  Ouders voelen zich au serieus genomen, er wordt naar hun verhaal geluisterd, er is respect voor hun situatie.  Er wordt samen gezocht naar kleine stappen die een verschil kunnen maken en er wordt op een goede manier doorverwezen. De opvoedingsondersteuner kan ook een brugfiguur zijn naar de school toe, op vraag van de ouders.

Dit is de enige plek waar kwetsbare ouders met hun vragen rond de kinderen en opvoeding terecht kunnen in onze gemeente en dit initiatief heeft voor ons bewezen dat het werkt!   We doen met het uitreiken van deze prijs dan ook meteen een warme oproep aan het gemeentebestuur van Erpe-Mere en Lede om het aanbod uit te breiden via een halftijdse tewerkstelling van de opvoedingsondersteuner. 

In naam van de leden van Welzijnsschakel Lede en Welzijnsschakel Ommekeer willen we het Huis van het Kind proficiat wensen met deze award.