Maria vertelt haar verhaal : de enige ruimte die ik wat kan opwarmen is onze living!
Door een tekort aan sociale woningen komen mensen in armoede vaak terecht in een dure huurwoning van slechte kwaliteit. We laten een moeder aan het woord:
Kan je je even voorstellen?
Mijn naam is Maria en ik ben een alleenstaande mama met 4 kinderen en ik woon in Erpe-Mere.
Hoe ben je in Erpe-Mere terecht gekomen?
Omdat we op wachtlijsten stonden voor een sociale woning zijn we per toeval 10 jaar geleden komen wonen in een privé woning in Erpe-Mere.
Hoeveel huur betaal je?
Ik betaal 647 euro huur. Ik heb een inkomen van iets meer dan 1400 euro. Bijna de helft van mijn inkomen gaat naar de huur. Als ik daar mijn vaste kosten bij tel, blijft er weinig over om van te leven. Als ik extra facturen krijg van de school of bv. belastingen, kom ik niet rond en wordt het heel moeilijk.
Ons huis is slecht geïsoleerd. We hebben één dubbel raam in de living, de rest van de ramen zijn enkel glas. Ik krijg mijn woning, zeker als het vriest, niet warm genoeg. Er zijn ook vochtproblemen in een slaapkamer. Ik denk dat er een waterlek is via het dak.
Hoe zit het met de verwarming?
Ik verwarm enkel onze living met een houtstoof. Een van mijn grote werken is zorgen voor voldoende droog hout. Gelukkig heb een remorque en kan ik hier en daar houtafval ophalen. Er is ook een mazoutkachel in de living, maar die kan ik niet gebruiken. Ik heb een schoorsteenveger laten komen, maar die weigerde de schoorsteen te kuisen omdat er gevaar voor instorting zou zijn. Ik heb ook nog een klein elektrisch vuurtje om de kou uit de badkamer te houden. Als we ons willen wassen, moeten we steeds door een ijskoude tussenruimte, een soort veranda met golfplaten.
Er is ook een probleem met de elektriciteit. Als ik apparaten combineer bv. de ketel voor het warme water met de verwarming in de badkamer of de wasmachine met de droogkast valt de elektriciteit uit.
Heb je de verhuurder aangesproken over die problemen?
Toen we hier 10 jaar geleden zijn komen wonen in deze woning heeft de verhuurder de buitenramen laten verven en werd er een gebarsten raam vervangen. Sindsdien is er niets meer gebeurd. De verhuurder, een oude man, was op de hoogte van de problemen maar het bleef altijd stil. Ik betaal altijd consequent mijn huur, daar is er geen probleem.
Welke invloed heeft je slechte woonst op het leven?
In de koude wintermaanden leven we met ze’n vijven continue in de living en dat geeft stress. Het is ook niet goed voor de gezondheid van de kinderen. Laat staan dat er voldoende rust is voor het maken van het huiswerk. Er gaat ook veel energie naar het zoeken naar hout.
Ondertussen staat je woning te koop?
De eigenaar is gestorven en de kinderen willen verkopen. Ik sta op de wachtlijst voor een sociale woning. Die onzekerheid maakt de kinderen en ik zenuwachtig. Mijn kinderen gaan hier naar school, hebben hun vrienden, gaan naar de voetbal. Ik hoop dat ik een sociale woning zal krijgen in Erpe-Mere. Ondertussen hoop ik dat de woning niet te snel zal verkocht worden en dat we hier nog een tijdje kunnen blijven. Het is voor ons heel moeilijk een betaalbare privé woning van een degelijke kwaliteit te vinden in Erpe-Mere. We leven met een onzekere toekomst…
Wat kan het lokaal sociaal beleid doen?
Volgende vragen werden voorgelegd aan de verschillende politieke partijen van Erpe-Mere. Volgende nieuwsbrief brengen we hun antwoord.
MEER SOCIALE WONINGEN
Ondanks de inspanningen zal onze gemeente het minimum sociaal objectief voor 350 sociale woningen niet halen. Welke concrete maatregelen moeten er genomen worden om alsnog een inhaalbeweging te maken? Welke stappen moet de gemeente nemen om voorbij het vooropgestelde minimum te geraken?
Het aantal woningen die verhuurd wordt via het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) Oost-Vlaanderen beperkt zich tot 7 woningen in 2017 (bron: provincie.incijfers.be). Welke rol moet de gemeente in de toekomst opnemen in de sensibilisering en bekendmaking van het SVK bij verhuurders?
MINDER DISCRIMINATIE OP DE HUURMARKT
Soms worden mensen een woning geweigerd omwille van hun inkomen, gezinsgrootte, etnische afkomst.
Discriminatie vormt nog steeds een probleem op onze huurmarkt. Mensen worden niet teruggebeld, afgewezen met uitvluchten of de telefoon wordt gewoon neergelegd. Ook de gemeente kan een rol spelen in een daadkrachtig antidiscriminatiebeleid. Welke inspanningen kan het gemeentebestuur doen rond antidiscriminatie?