samen armoede stoppen

Welzijnsschakel Ommekeer

Mijn droomhuis is droog en warm

‘De nieuwe huisbaas heeft zichzelf uitgenodigd in mijn oude huurwoning om te kijken of ik wel proper ben’

Omdat er te weinig sociale huurwoningen zijn in Erpe-Mere moeten mensen in armoede huren op de privémarkt. Dat is meestal een moeilijke en lange zoektocht. Vaak ervaren ze nog discriminatie door de huisbaas.

‘Ik ga morgen gaan kijken voor een nieuwe woning in Herzele. Ze vragen 500 euro huur. Ik moet mijn loonstroken van 3 maand ver meebrengen en het bewijs dat ik 3 maand mijn huur betaald heb in mijn huis dat ik nu huur. De huisbaas heeft zichzelf uitgenodigd om bij mij thuis te komen kijken hoe ik woon. Waarschijnlijk om te zien of ik wel proper ben. Ik sta met mijn rug tegen de muur. Ik heb gezegd dat hij welkom is… maar dat gaat toch allemaal te ver?’  

Erpe-Mere engageert zich tegen 2025 minimum 140 extra sociale woningen ter beschikking te hebben.  77 woningen zijn behaald, 16 woningen zijn op komst . Nog 33% ( 47 woningen) te gaan! (bron: 05/20, woonoverleg Erpe-Mere)

‘Mijn droomhuis is droog en warm’

Mensen betalen te veel huur en komen terecht in huurwoningen van slechte kwaliteit. Een te groot deel van hun te lage inkomen gaat naar huur en hoge energiefacturen. Ze wonen vaak te klein en hun kinderen worden vaker ziek.

‘Mijn vorig huis was slecht geïsoleerd. We hadden een dubbel raam in de living, de rest van de ramen waren enkel glas.  Ik kreeg mijn woning, zeker als het vroor, niet warm genoeg.   Er waren ook vochtproblemen in een slaapkamer. Ik denk dat er een waterlek was via het dak. Ik verwarmde enkel onze living met een houtstoof.  Een van mijn grote werken was zorgen voor voldoende droog hout.  Gelukkig heb ik een remorque en kon ik hier en daar houtafval ophalen.’ 

‘In onze woning lekt er water door het plafond. De verhuurder deed niks waardoor we nu moeten zoeken naar een andere privéwoning. We hebben al 3 keer moeten verhuizen. Eerst hadden we ook huiszwammen, in het 2e huis hadden we te veel vocht en nu dit. Ik heb 3 kinderen en een man en kregen een huis aangeboden met 3 kamers. Ons contract van 3 jaar verloopt bijna waardoor we een nieuw huis moeten zoeken op de privémarkt. Momenteel betalen we 700 euro.’

‘De helft van mijn inkomen gaat naar huur’

‘Ik heb nu wel een woning maar er zijn veel mankementen aan. Het is een echt tochtgat! Enkel glas, WC buiten, geen CV, ik heb enkel een gasvuur in de living en op één slaapkamer, een afgeleefde keuken en badkamer, geen dakisolatie.  Ik heb een inkomen van 1250 euro en 675 euro gaat naar de huur. Dat is de helft van mijn inkomen!’

183 gezinnen staan op de wachtlijst voor een sociale woning bij SHM Dender en huren momenteel een private woning in Erpe-Mere. (bron: SHM Dender, 08/20)

‘Als ik mijn huurwoning verlies, verlies ik alles’

Als gezinnen de problemen doorgeven aan de huisbaas, lost dat vaak niets op en zijn ze bang de woning te verliezen en voor de zoveelste keer te moeten verhuizen en te moeten herbeginnen. In deze omstandigheden moeten mensen in armoede de corona crisis doormaken.  

‘Ik ben alleenstaande. Ik heb één kindje en mijn tweede is op komst. Ik sta op het punt te verhuizen, maar alles is misgelopen. Het contract is al getekend en de borg heb ik al betaald. De gemeente is komen controleren en het huis is ongeschikt verklaart.  De huisbaas zegt dat hij het niet ziet zitten de woning in orde te zetten. Hij wil het huis slopen. Ik had ondertussen wel al de opzeg gegeven van mijn oude huurwoning.  Binnen drie weken moet ik er buiten en ik heb geen huis!  In mijn oude huis heb ik vanaf nieuwjaar geen verwarming meer omdat er een nieuwe mazouttank moet komen. Mijn enige verwarming is een petrolvuurtje. Ik betaal 750 huur.’

‘Het OCMW zei aan mijn dochter dat ze naar de huurdersbond in Gent moest gaan. Uiteindelijk werd haar huis onbewoonbaar verklaart. Ze moest verhuizen maar kon geen huis vinden. Ze heeft dan 4 maand in een caravan geleefd. Ze had geen domicilie, geen rechten meer. 3 maand zonder kindergeld!’ 

Het risico op armoede zakt met 40% op het moment dat een gezin kan wonen in een sociale woning. (bron: vvh)

Wat gaat goed?

  • De gemeente maakt zich sterk tegen 2025, 140 extra sociale huurwoningen te hebben. Er wordt o.a. een halftijdse werkkracht aangeworven die huisbazen zal opzoeken om sociaal te verhuren via het sociaal verhuurkantoor.
  • Er komt op Steenberg een meldpunt voor discriminatie op de huurmarkt. 
  • Een conformiteitsattest (bewijs dat de huurwoning van goede kwaliteit is) is verplicht voor huurwoningen van 70 jaar en ouder. (vanaf 2021, 50 jaar en ouder).  

Wat kan beter?

  • Als er tegen 2025, effectief 140 extra sociale huurwoningen bij komen dan is dat nog maar het minimum.  Er blijft een tekort aan sociale woningen in onze gemeente!
  • Om kwetsbare huurders onmiddellijk te beschermen kan de gemeente een huurpremie invoeren voor huurders die wonen in Erpe-Mere en op de lijst staan voor een sociale woning.
  • De gemeente kan een huurbegeleider aanstellen die kwetsbare huurders ondersteunt in het zoeken naar een betaalbare kwalitatieve huurwoning, zeker als de huurwoning ongeschikt of onbewoonbaar wordt verklaart.

Meer info kan je hier vinden : https://samenarmoedestoppen.org/ervaringen-wonen/