samen armoede stoppen

Welzijnsschakel Ommekeer

Ommekeer geeft de ‘Laagste drempel award 2022’ aan de vrijwilligers die actief bleven voor mensen in armoede tijdens de corona crisis 

Ommekeer geeft de ‘Laagste drempel award 2022’ aan de vrijwilligers die actief bleven voor mensen in armoede tijdens de corona crisis 

Als armoedevereniging willen we dat iedereen menswaardig kan leven en deel uitmaken van de maatschappij. Ieder jaar geven wij een ‘laagste drempel award’ aan de organisaties of personen die zich het meest inspannen om hun aanbod toegankelijk te maken voor mensen in armoede.  

We geven dit jaar de ‘laagste drempel award’ aan de vrijwilligers die actief bleven voor de gezinnen in armoede uit Erpe-Mere tijdens de corona crisis.  We denken hierbij aan de vrijwilligers van De Scharnier, De Katrol, de Taalsnoepjes, de minder mobielen centrale en Ommekeer.

Door corona kwamen gezinnen in een nog groter sociaal isolement terecht, kregen ze minder toegang tot de dienstverlening, hadden ze grote moeite met het thuisonderwijs en werden ze financieel extra getroffen.

Vrijwilligers maakten het verschil in de corona crisis. Ondanks de moeilijke werkomstandigheden, de veiligheidsmaatregelen en de gezondheidsrisico’s bleven zij verder werken in het belang van de kwetsbare gezinnen in onze gemeente. Vrijwilligers waren de levenslijn tussen de soms geïsoleerde en de maatschappij.

Vrijwilligers geven niet alleen tijd maar ook het beste van zichzelf waar zij aanvoelen dat hun inzet nodig is. Zij gaan een engagement aan, want ook al zijn zij vrijwilliger, hun werk is niet vrijblijvend. De organisatie of vereniging kan op hen rekenen. 

De vertrouwensband die vrijwilligers opbouwen met mensen in armoede geeft hen een schat aan informatie. Ze kunnen aanbrengen welke problemen of drempels er bij mensen in armoede leven.  Ze horen waar mensen in armoede van wakker liggen. Door hun inbreng zal de werking van de hulpverlening verbeteren en vormen zij de basis om armoede structureel te gaan aanpakken in onze gemeente.  

We willen bij deze award ook onszelf, OCMW en gemeente in vraag stellen en een oproep doen.  Laat ons investeren in een goede zorg voor de vrijwilligers. Ons engageren voor voldoende steun, inspraak, waardering en opvolging.

Ter attentie geven we iedere vrijwilliger het boek ‘de kansendans’, een boek over armoede en gelijkwaardigheid dat vertrekt vanuit het persoonlijke verhaal van Caro en Lieven. Ze brengen op een verstaanbare manier een vernieuwende kijk op armoede, de samenleving en op armoedebestrijding. Een boek dat zeker zal inspireren bij het vrijwilligerswerk. 

Beste vrijwilligers van De Scharnier, de Katrol, de taalsnoepjes, de minder mobielen centrale en van Welzijnsschakel Ommekeer proficiat met jullie award. Jullie zijn goud waard!

Bekijk HIER welke organisaties de afgelopen jaren onze ‘laagste drempel award’ kregen.