samen armoede stoppen

Welzijnsschakel Ommekeer

schoolcode Erpe-Mere

Menu Onderwijs
Tools school en armoede
Schoolcode Erpe-Mere / Schoolcode Lede
Katrolwerking : studie -en opvoedingsondersteuning aan huis
CLB: info van ouders voor ouders
Vormingspakket voor leerlingen
Handen tegen armoede
Gelijke dromen, gelijke onderwijskansen
Wat is er aan de hand krant?
Werken met de krachten van mensen in armoede

1. De school doet inspanningen om de totale schoolkosten te doen dalen

Het schoolteam zoekt steeds naar de –voor de ouders- financieel voordeligste manier om haar pedagogisch project te realiseren. De school engageert zich om op kritische wijze, de aangerekende kosten te bekijken in functie van een betere beheersing en/of mogelijke daling van de totale kostprijs.

2. De school geeft in het begin van het schooljaar een volledig overzicht van de kosten

Het schoolteam deelt bij de aanvang van een schooljaar de kostprijs van het nieuwe schooljaar mee aan de ouders. Het overzicht bevat de verplichte uitgaven (vb. boeken, uitstappen, zwemmen, gymkledij,…) en de niet verplichte uitgaven (vb. reis in een vakantieperiode, abonnementen, drankje,…). Dit kan op verschillende manieren (schoolregelement, schoolkrantje, infobrochure,…).

3. Dure activiteiten worden beperkt, de school zoekt financiële middelen om de kostprijs te drukken.

Als het schoolteam activiteiten tijdens de schooluren organiseert, stelt het schoolteam zich tot doel alle leerlingen te laten deelnemen. Voor deze activiteiten mag de financiële bijdrage nooit uitsluiting in de hand werken. Dure activiteiten worden beperkt en de school zoekt financiële middelen om de kostprijs van de activiteit voor de ouders te drukken. Voor activiteiten buiten de reguliere lestijden geldt hetzelfde principe. Wat niet voor alle leerlingen financieel haalbaar is, kan nooit voorbereid of verwerkt worden tijdens de lessen.

4. Herinneringen van onbetaalde rekeningen worden niet via de leerling bezorgd

Het schoolsecretariaat kan de schoolrekening enkel de eerste keer via de kinderen/leerlingen aanbieden. In andere omstandigheden mag het schoolteam de leerling nooit betrekken in de problematiek van de onbetaalde schoolrekening. De schoolrekening is een transactie die tussen de school en de ouders plaatsvindt. Individuele aspecten worden met de grootste discretie behandeld. Herinneringen aan onbetaalde schoolrekeningen worden niet via de leerlingen aan de ouders bezorgd. Ook de schoolagenda is geen geschikt kanaal om de ouders aan te manen om rekeningen te betalen. De onbetaalde schoolrekening is een probleem tussen de school en de ouders.Leerlingen worden buiten de problematiek gehouden.

5. Gespreide betaling mogelijk bij grote schooluitgaven of financiële problemen

De school biedt de ouders de mogelijkheid tot gespreide betaling aan bij grotere schooluitgaven of in geval van financiële problemen. In het schoolreglement wordt vermeld welke stappen er gezet moeten worden in geval van betalingsmoeilijkheden. Het bestaan van ondersteuningsmogelijkheden wordt in zijn algemeenheid vermeld.

6. Iedere school heeft een vertrouwenspersoon die vorming krijgt

Binnen elke school wordt een vertrouwenspersoon aangeduid als aanspreekpunt voor deze problematiek. Deze vertrouwenspersoon engageert zich tot het volgen van vorming i.v.m. de problematiek van kansarmoede.

7. Positieve relatie, geen vooroordelen, begrip voor gezinnen met een beperkt inkomen.

De directeur engageert zich om samen met het schoolteam te werken aan positieve beeldvorming over (kans-)arme gezinnen. Vorming over de achtergrond van deze kinderen/leerlingen kan heel wat misverstanden oplossen opdat leerkrachten leren signalen van ouders en kinderen juist te interpreteren.

8. Vlotte doorverwijzing naar andere diensten

De school engageert zich tot samenwerking met andere (sociale) diensten teneinde ernstige probleemsituaties in teamverband te bespreken en te behandelen. We danken hierbij in eerste instantie aan CLB, OCMW en Politie. Teneinde deze samenwerking te vergemakkelijken zal binnen deze diensten een contactpersoon worden aangeduid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.