Voor mensen die niet in armoede leven, is armoede meestal onzichtbaar. Het is nodig dat armoede bespreekbaar wordt. Het is belangrijk dat de stem van mensen in armoede wordt gehoord. Word een luidspreker!
Durf je ervaringen en voorstellen te delen. We vragen je inbreng RESPECTVOL te formuleren. NA GOEDKEURING komt je inbreng ANONIEM op onze website. Heb je als vrijwilliger een ervaring opgevangen en wil je die graag delen, vraag dan eerst toestemming aan de persoon die je de ervaring heeft toevertrouwd.
De ervaringen en voorstellen gebruiken we als we gaan praten met OCMW, scholen, gemeente, enz. om armoede structureel aan te pakken. Alvast bedankt voor je inbreng!
Plaats hier een reactie en wacht op goedkeuring:
Er zijn huisbazen in en rond Erpe-Mere die gewoonweg huisjesmelkers zijn en profiteren van de mensen in armoede. De huurders moeten de kosten van de herstellingen dragen, ook al zijn die voor de huisbaas. Ben je invalide, daar trekken ze zich niks van aan, zelf oplossen zeggen ze of zoek een andere huurwoning.
Ik ken iemand die zijn woning onbewoonbaar werd verklaard. Gelukkig heeft ze op het nippertje een huurwoning gevonden via het Sociaal verhuurkantoor. Omdat de vorige huurwoning onbewoonbaar werd verklaard, heeft ze nu recht op ondersteuning via een huursubsidie. De aanvraag werd in april ingediend. Pas in september kreeg ze een brief dat de huursubsidie werd goedgekeurd. Het is nu november en het Sociaal verhuurkantoor heeft nog steeds geen huursubsidie ontvangen. Acht maand wachten en nog steeds niets. Kan de gemeente niet zorgen voor een overbruggingsfonds, zodat kwetsbare huurders vanaf het begin van het nieuw huurcontract van de huursubsidie kunnen genieten?
Ik ben door het overlijden van mijn man in de armoede terecht gekomen. Ik werk voltijds en zit in schuldbemiddeling. Mijn gezin is mijn rijkdom. Ik probeer zo veel mogelijk te doen voor mijn kinderen om de kosten te drukken. Ik heb een groot gezin. Ik heb daar geen spijt van. Ik weet wat ik voor mij gezin doe. Ik heb al heel veel gevochten voor mijn kinderen. Armoede is vaak onzichtbaar. Er zijn veel mensen die er niet durven voor uit komen.
Ik ben alleenstaande en mijn woning is al vanaf augustus vorig jaar onbewoonbaar. Ik ben al maanden dagelijks op zoek naar een nieuwe huurwoning. Ik ben ingeschreven voor een sociale woning maar sta zoals iedereen op de wachtlijst. Ieder bezoek aan een woning is een ontgoocheling. Wanneer het immo kantoor of de huisbaas weet dat ik een lage uitkering heb en de huur en waarborg via het OCMW komt, hoor ik niets meer of hoor ik dat de woning al verhuurd is. Het OCMW helpt mij met de zoektocht, maar zonder resultaat. Mijn onbewoonbare woning is ondertussen al verkocht. Ik moet er eind mei uit. Wat moet ik doen? Sta ik binnenkort op straat? Ik wordt er moedeloos van en ik sta onder een enorme stress.
Verhuurders hebben vaak vooroordelen rond OCMW of weten niet goed hoe dat werkt. Ik ben samen met iemand een woning gaan zoeken. Toen de eigenaar hoorde dat de huur via het OCMW zou komen, begon de verhuurder te twijfelen. Ik heb uitgelegd dat indien de huur via het OCMW komt er juist zekerheid is van betaling. Het eerste dat het OCMW doet, zijn de vaste kosten betalen. De vrouw kreeg uiteindelijk de woning.