samen armoede stoppen

Welzijnsschakel Ommekeer

2012 : Puzzelstukken Ommekeer

Oktober 2012 :  Puzzelstukken voor een Ommekeer! 

puzzelstukken voor een ommekeer

kunstwerk

‘Het sociaal huis is de enige plek in onze gemeente waar mensen in armoede terecht kunnen voor hulpverlening en we hopen dan ook dat dit kunstwerk elk personeelslid, beleidsverantwoordelijke of bezoeker zal inspireren om stil te staan bij het feit dat armoede een onrecht is’, zegt Koen Sterck van Welzijnsschakel.

Het kunstwerk kwam tot stand dankzij Luc Rumbaut, vrijwilliger bij Ommekeer. ‘Onze ideeën omzetten in een beeld was geen sinecure’, vertelt hij. ‘Want hoe beeld je uit dat de eerste stap naar hulpverlening niet makkelijk is? Hiervoor gebruikten we het beeld van een open deur. De derde dag werden de puzzelstukjes afgewerkt en kwam het beeld tot stand.’

Het resultaat mag er alvast zijn en dat vonden ook OCMW-voorzitter Dirk De Rouck en schepen Johan Van Vaerenbergh (CD&V) die best ontroerd was door de getuigenissen die werden gebracht tijdens de onthulling van het kunstwerk. Voor het OCMW is de verdere samenwerking met Welzijnsschakel alvast een prioriteit.‘Armoede opsporen is niet altijd evident en Welzijnsschakel kan ons hierbij ongetwijfeld helpen door hun laagdrempelige werking’ , besluit OCMW-secretaris Bruno Van Maldegem.

 

Resultaat Politiek debat  (september 2012): aanbevelingen verkiezingen 2012

140 nieuwe sociale huurwoningen tegen 2020? Dat moet lukken volgens Burgemeester De Waele!

debat2De ontmoetingszaal Meierskouter in Burst liep vrijdag 21 september 2012 volledig vol met meer dan 80 aanwezigen voor het eerste verkiezingsdebat in Erpe-Mere. Het centrale thema was armoede en armoedebestrijding in onze gemeente. Welzijnsschakel Ommekeer, een vereniging waar armen het woord nemen, organiseerde het debat.

Politici van CD&V, SPA/Groen, Open VLD en NVA werden aan de tand gevoeld door VRT Journalist Johan De Ryck (zelf afkomstig van Erpe). De nieuwe partij “Denderend en Vrij” gaf zijn suggesties over het thema schriftelijk aan de pers.

Heel wat mensen met armoede-ervaring waren aanwezig. Zij brachten via aangrijpende getuigenissen de gespreksonderwerpen aan: Maatschappelijke dienstverlening, mobiliteit, Wonen en recht op vrije tijd. De Noord- Zuidwerking gaf ook een voorzet rond hun verzuchtingen.

Wanneer (te) moeilijke woorden werden gebruikt werden de politici ter orde geroepen met een belletje. Na elk thema gaf een “kritische luisteraar” à la Philip Geubels uit de Slimste Mens kort commentaar.

Inhoudelijk werden vooral vanuit de oppositie bedenkingen geformuleerd bij het voorbije beleid. Volgens SPA/Groen is er nog werk aan de winkel. CD&V en Open VLD verdedigden hun werk, maar gaven ook aan dat ze nog verder willen inzetten op armoedebestrijding, waarbij de inbreng van mensen die armoede aan den lijve ondervinden heel belangrijk is. Een goede samenwerking met Ommekeer is daarvoor noodzakelijk.

Armoedebeleid volgens CD&V Erpe-Mere : standpunten cdv    
Armoedebeleid volgens VLD Erpe-Mere: niet ontvangen
Armoedebeleid volgens SPA/GROEN Erpe-Mere : standpunten spa / groen
Armoedebeleid volgens NVA Erpe-Mere : standpunten nva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.