samen armoede stoppen

Welzijnsschakel Ommekeer

Er op UiT soepcafé

Menu Cultuur en vrije tijd
UiTPAS
Er op UiT soepcafé
Er op UiT in groep
Kinderclub ‘ UiT met vlieg’
Foto expo : Er op UiT

Soepbabbel fotoMensen in armoede leven sociaal geïsoleerd en hebben vaak wantrouwen naar de buitenwereld toe. Ze  nemen uit zichzelf meestal niet deel aan het vrijetijdsaanbod in onze gemeente omdat ze heel wat drempels ervaren.  Op de eerste plaats financiële drempels, maar ook praktische drempels als vervoer of opvang spelen mee. Mensen in armoede kennen vaak het aanbod niet. Er zijn ook heel wat onzichtbare drempels als “ik durf niet”, “ze gaan mij daar bekijken…” die mee spelen. De meeste mensen in armoede zullen uit zichzelf geen stappen zetten, daarom is er nood aan toeleiding.

Toeleiding is elke stap die nodig is om geïsoleerde mensen in armoede te bereiken, hun vertrouwen te winnen, interesse te wekken en te komen tot duurzame deelname aan de samenleving, in dit geval het aanbod cultuur, sport, jeugd of toerisme. Dit gebeurt in een evenwaardige dialoog en relatie tussen individu, tussenorganisatie en aanbieder.

Twee maal per maand organiseren we een uitwisselingsmoment voor mensen in armoede rond culturele en vrije tijdsactiviteiten die worden georganiseerd in onze gemeente.   Doel is mensen in armoede te informeren over het aanbod, te laten proeven van cultuur en vrije tijd via groepsuitstappen en aan te zetten zelfstandig aan cultuur en vrije tijd te doen.

Concreet :

  • We zorgen voor een lage drempel : we bieden een verse tas soep, brood en beleg aan.
  • We laten gebruikers van de UiTPAS getuigen over gemaakte groepsuitstappen of individueel gebruik van de UiTPAS.
  • We informeren over de geplande groepsuitstappen en geven de kans tot inschrijving.
  • We zetten individuele uitstappen en interessante omruilvoordelen in de kijker.
  • We plannen met de aanwezigen de toekomstige groepsuitstappen.
  • We informeren over de werking en gebruik van de UiTPAS.

Twee maal per maand organiseren we groepsuitstappen voor gezinnen met een uitpas aan kansentarief.  Door in groep deel te nemen, leren mensen op een veilige manier proeven van het aanbod en kunnen ze op termijn zelfstandig aan cultuur en vrije tijd doen.

Verenigingen/diensten waar we mee samen werken : ASEM, gezinsbond Mere, gezinsbond Erpe, Majeron, Markant, KWB Mere, jeugdhuis DIDO, CC De Werf, FC Mere, Mag’et ewa Miejer zen, Seniorenraad EM, Cultuur en jeugddienst EM, cultuurraad EM,….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.