samen armoede stoppen

Welzijnsschakel Ommekeer

Gezondheidszorg

Menu Hulpverlening
Aanbevelingen voor het OCMW
Kunstwerk Sociaal Huis : puzzelstukken voor een ommekeer
De Scharnier : Ruilwinkel en Sociale Kruidenier
Gezondheidszorg

“Als het slecht gaat, gaat 2/3 van mijn inkomen naar ziektekosten. Bij slechte maanden, laat ik de rekening van de elektriciteit liggen. Ik krijg staaltjes van de huisarts. Wat ik niet krijg, neem ik soms niet. De dokter kan dat dan wel zien aan mijn bloeduitslagen. “ Denise, Erpe-Mere

Mensen met een laag inkomen sterven gemiddeld 5 jaar vroeger en verkeren gemiddeld 18 tot 25 jaar in minder goede gezondheid dan mensen met een hoger inkomen. Ze ondervinden dagelijks heel wat drempels in de gezondheidszorg.

Vanuit de getuigenissen van mensen met een laag inkomen hebben we een aantal concrete voorstellen uitgewerkt die gezondheid toegankelijker maken. Met de gezondheid -en welzijnswerkers aan een permanent overleg via de welzijnsraad van Erpe-mere. In 2010 eindigde onze themawerking rond gezondheid.

coverboekjelees ons beleidsdossier recht op gezondheid

“In het ziekenhuis ben je een nummer. Je moet eerst betalen voor dat ze je willen opnemen. Je moet een voorschot betalen… en dat houdt je tegen. Ik ben eens vertrokken zonder te betalen, maar je krijgt uiteindelijk toch de factuur thuis. Ik moest vluchten als een dief in de nacht…omdat ik niet kon betalen! Ik ben eens mijnen oudste naar de spoed gegaan. Ze zeiden dat ze mij niet konden helpen, omdat ik nog een openstaande rekening had. Bleek dat mijn man, die al 10 jaar dood is, nog een factuur openstaan had in het ziekenhuis. Omdat ik verzaakt heb aan de erfenis heb ik die schuld niet meer moeten betalen, maar ik heb wel alle papieren moeten opsturen. Het is erg dat ze u kind niet zouden helpen, omwille van een openstaande factuur! “ Francine, Erpe-Mere

In 2017 stond de actie rond 17 oktober in teken van recht op gezondheid. LEES HIER de aanbevelingen van het Netwerk tegen Armoede.