Welzijnsschakel Ommekeer

Samen armoede stoppen

De Sociale Kruidenier

Menu Hulpverlening
Aanbevelingen voor het OCMW
Kunstwerk Sociaal Huis : puzzelstukken voor een ommekeer
De Sociale Kruidenier
Gezondheidszorg

Wat is een Sociale Kruidenier?

Een Sociale Kruidenier is een winkel die kwaliteitsvoeding en basisproducten verkoopt aan mensen die het financieel moeilijk hebben.

Een Sociale kruidenier wil ook een ontmoetingsplaats zijn in het kader van de armoedebestrijding. Door kwetsbare mensen uit hun isolement te halen en begrip te tonen voor hun problemen vervult de Sociale Kruidenier een maatschappelijke rol. In de winkel vinden mensen een luisterend oor, een goed gesprek en bijkomende hulp die hun leven weer op de rails kan zetten. Zo bieden de Sociale Kruidenier ook arbeidstrajecten aan in de vorm van vrijwilligerswerk, sociale tewerkstelling, werkervaringsprojecten en initiatieven in het kader van de armoedebestrijding die een volwaardige sociale integratie op termijn mogelijk maken.

De sociale kruidenier zal gelinkt zijn aan een tweedehandswinkel voor kledij die voor iedereen toegankelijk is en aan een ontmoetingsruimte. Daardoor zal er contact kunnen zijn tussen mensen met en mensen zonder armoede-ervaring.

De sociale kruidenier komt in leegstaande gebouwen van gewezen kledingzaak De Regenboog in de Nieuwstraat in Mere en zou van start gaan in mei 2020. Het project is een initiatief van het OCMW samen met de Kringwinkel, Welzijnsschakel Ommekeer en de Sint-Jozefschool.

Ommekeer zal vooral inzetten op de actieve participatie van mensen in armoede en het luik ontmoeting.

Meer info over de werking van een Sociale Kruidenier

Van waar komen de financiële middelen?

Sociale Kruidenier Erpe-Mere in de pers:

artikel ‘Het laatste Nieuws’ / artikel ‘Het Nieuwsblad’