samen armoede stoppen

Welzijnsschakel Ommekeer

Cultuur en vrije tijd

Menu Armoede
Armoede in Erpe-Mere in cijfers
Armoede en Onderwijs
Armoede en Inkomen & Werk
Armoede en Wonen
Armoede en Gezondheid
Armoede en Mobiliteit
Armoede en Cultuur & Vrije tijd
Armoede en Dienstverlening

cultuurToegang hebben tot cultuur en vrije tijd is geen luxe maar een recht voor iedereen! Naar een toneelvoorstelling gaan, een beweegactiviteit van de Femma, een carnavalsfeest van de gezinsbond, een fuif in jeugdhuis DIDO of de jeugdbeweging,… zorgt ervoor dat mensen in armoede deelnemen aan het sociale leven.  Mensen in armoede dragen altijd een zware rugzak met problemen en hebben ook recht op een verwenmoment voor zichzelf, even weg zijn van de problemen.  Op een ontspannen manier tijd kunnen maken voor jezelf en je gezin is zo belangrijk.  Aan cultuur en vrije tijd doen maakt mensen in armoede ook sterker. Je leert nieuwe dingen kennen, je leert creatief zijn en opkomen voor jezelf.

Spijtig genoeg ondervinden mensen in armoede heel wat drempels om deel te nemen aan cultuur en vrije tijd in onze gemeente. In Erpe-Mere kunnen mensen in armoede dankzij de uitpas aan kansentarief, een soort vrijetijdspas, aan goedkoper tarief deelnemen aan het sociale, culturele en sportieve verenigingsleven binnen en buiten Erpe-Mere.  De 40 verenigingen, OCMW en gemeentebestuur verdienen een pluim voor deze inspanningen.   De grote uitdaging voor de kansenpas blijft investeren in toeleiding of er voor zorgen dat mensen in armoede hun weg vinden naar het rijkelijke aanbod in en buiten onze gemeente.

ERVARINGEN UIT ONZE GROEP: ” We nemen niet altijd deel aan het verenigingsleven omdat het voor ons vaak financieel niet haalbaar is.  Er is niet enkel het inschrijvingsgeld, maar er zijn ook bijkomende kosten zoals aangepaste kledij, materiaal of iets drinken.  We moeten wikken en wegen om onze rekeningen te betalen en dan komt vrije tijd nogal eens vaak op de laatste plaats! We zijn door de jaren heen ook in een  isolement terecht gekomen. Zeker als alleenstaande moeders gaat al je energie naar de kinderen of wanneer je door gezondheidsproblemen steeds afhankelijk bent van anderen voor vervoer kom je minder en minder buiten. Meestal kom je in een vereniging terecht doordat je  iemand kent die er al actief is en je meeneemt. Als je niemand kent in een vereniging is het niet evident die eerste stap te zetten, zeker niet in een wereld die we niet kennen.. Dankzij de Uitpas gaan we in groep met de welzijnsschakel naar voorstellingen. In groep voelen we ons sterker en minder bekeken.   Vorige maand gingen we nog naar de musical My fair Lady. We hebben er echt van genoten en hebben samen ook veel plezier gemaakt.  Zulke voorstellingen laden je pillen terug op en leert nieuwe dingen en nieuwe mensen kennen!”

Meer info? Bekijk onze themawerking