samen armoede stoppen

Welzijnsschakel Ommekeer

Wonen

Menu Armoede
Armoede in Erpe-Mere in cijfers
Armoede en Onderwijs
Armoede en Inkomen & Werk
Armoede en Wonen
Armoede en Gezondheid
Armoede en Mobiliteit
Armoede en Cultuur & Vrije tijd
Armoede en Dienstverlening

wonen

Een veilige, zekere en goed geïsoleerde woning is de droom van iedere Belg. Voor mensen in armoede is een huurwoning vaak de enige optie en dit terwijl er in Erpe-Mere slechts 14% huurwoningen zijn. In Erpe-Mere zijn nog geen 3% van de woningen, sociale woningen. Terwijl er gemiddeld in Vlaanderen bijna het dubbel aantal sociale woningen zijn. Gezinnen staan dan ook minimum 2 jaar op een wachtlijst.

In de praktijk komen gezinnen in armoede vaak terecht in huurwoningen van slechte kwaliteit. Een groot deel van hun laag inkomen gaat naar wonen. Mensen in armoede zijn vaak genoodzaakt op zoek te gaan naar huurwoningen buiten Erpe-Mere, vaak in de stad Aalst.  Zonder betaalbare kwalitatieve huurwoningen worden mensen met een laag inkomen stilletjes aan verbannen uit onze gemeente. Erpe-Mere heeft nood aan een actief sociaal woonbeleid. Strijd tegen leegstand. Controle op de kwaliteit van huurwoningen en het voorkomen van huisjesmelkerij.  Nood aan meer sociale woningen voor mensen in armoede via een sociaal verhuurkantoor of de sociale verhuurmaatschappij.

ERVARINGEN UIT ONZE GROEP: “We wachten al twee jaar op een sociale woning , een goede woning op de privé markt kunnen we niet permitteren. Als de huiseigenaars horen dat de waarborg wordt geregeld  via het OCMW willen de meesten plots niet meer verhuren. Ze zijn bang dat ze hun geld niet gaan zien of dat hun eigendom zal afgebroken worden.  Na lang zoeken, hebben nu een goedkoop huurhuisje gevonden voor 400 euro per maand. Het is er krap en zijn veel mankementen : er is een vochtprobleem op de slaapkamer, enkel glas,  het toilet is buiten en we hebben één kookstoof in de living… maar we hebben tenminste een dak boven ons hoofd en met wat verfwerken en creativiteit maken we er een warm nest van voor de kinderen! Ondertussen hopen we op een telefoontje van de sociale verhuurmaatschappij!”

Meer info? Bekijk onze themawerking