Op het platteland is niet beschikken over je eigen vervoer een groot risico om verder af te glijden in de armoede. Je niet kunnen verplaatsen leidt tot sociaal isolement, je wordt afgesloten van de buitenwereld, het sociaal leven en de dienstverlening. De plaatselijke winkel sluit en bankfilialen verhuizen naar de grotere dorpskernen. Dienstverlening wordt vaak afgebouwd in de kleine dorpen. Bejaarden die in armoede leven en minder mobiel zijn, raken meer en meer geïsoleerd. Maar ook jonge gezinnen in armoede die lijden onder vervoersarmoede hebben minder toegang tot hulpverlening en raken moeilijk aan werk door niet mobiel te zijn.
Over geen eigen vervoer beschikken is een probleem in een landelijke gemeente als Erpe-Mere. Openbaar vervoer tussen onze deelgemeenten is beperkt en op latere uren afwezig. Het systeem van de belbus is ingewikkeld en omslachtig. Onze gemeente heeft nood aan een sociale vervoerdienst. Een vrijwilligersdienst die mensen met vervoersarmoede kan vervoeren binnen de gemeente. We hopen dan ook dat de Welzijnsraad van vervoersarmoede een prioriteit maakt. Er zijn verenigingen in onze gemeente die aandacht hebben voor mensen met vervoersarmoede en die verdienen dan ook een pluim.
ERVARINGEN UIT ONZE GROEP ; “Als je geen vervoer hebt dan zit je altijd in te problemen! Ook al hebben we een uitpas aan kansentarief, naar de avondvoorstellingen van de cinema of het cultureel centrum gaan in Aalst met de bus is geen optie. Vanaf 21u is er geen openbaar vervoer meer! Tussen de verschillende deelgemeenten van Erpe-Mere zijn er geen goeie verbindingen. Zowel voor de dokter, de sociaal werker van het Sociaal Huis of de ziekenbond geen eigen vervoer hebben is niet altijd gemakkelijk zeker als je minder goed te been bent of je hebt kleine kinderen. Altijd hulp vragen voor vervoer doen we ook niet graag. Als je geen eigen auto dan is alles moeilijker, het vraagt veel organisatie, dan blijf je gewoon meer thuis met je problemen en kom je minder onder de mensen. “
Welke armoedebeleid willen we? KLIK HIER