samen armoede stoppen

Welzijnsschakel Ommekeer

Onderwijs

Menu Armoede
Armoede in Erpe-Mere in cijfers
Armoede en Onderwijs
Armoede en Inkomen & Werk
Armoede en Wonen
Armoede en Gezondheid
Armoede en Mobiliteit
Armoede en Cultuur & Vrije tijd
Armoede en Dienstverlening

clb009Onderwijs is de springplank om uit de armoede te geraken.  Een goede opleiding geeft meer zekerheid op werk en een waardig inkomen.   Kinderen in armoede lopen echter vaak een achterstand op en stoppen vroegtijdig met onderwijs. 1 op 8 jongeren verlaat het onderwijs zonder diploma.

Kinderen uit gezinnen in armoede komen op school terecht in de andere wereld van de middenklasse vol regels en structuur.  Ouders houden vaak slechte herinneringen over aan hun schoolloopbaan.  Kinderen lopen vaak achterstand op,  de schoolkosten kunnen zorgen voor achterstallige facturen en vaak is er minder communicatie tussen school en ouders.  Kinderen uit arme gezinnen worden vaak anders bekeken en uitgesloten. Bij contact tussen ouders en school is het nog al eens enkel voor slecht nieuws.

De scholen van Erpe-Mere doen samen met het OCMW en gemeentebestuur en ommekeer inspanningen om armoede aan te pakken op de school.  Sommige scholen doen inspanningen voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie en een communicatie op maat met gezinnen in armoede, positieve beeldvorming rond armoede en willen onderwijs aanbieden aan zo laag mogelijke kostprijs.  Via de Uitpas aan kansentarief op school worden buitenschoolse activiteiten betaalbaar voor gezinnen in armoede.

ERVARINGEN UIT ONZE GROEP: “Het systeem van de UiTpas aan kansentarief op school maakt uitstappen betaalbaar en zo hebben we minder zorgen. Hoeveel gaat dat allemaal kosten en hoe gaan we  dat betalen zijn minder aan de orde. De bosklassen kosten 120 euro, maar met de UiTpas hoefden we maar 40 euro te betalen. Tijdens het infomoment werd er uitleg gegeven over de werking van de UiTpas en door de uiTpas durven we bij problemen de vertrouwenspersoon aanspreken en zoeken we samen een oplossing.  Op onze school zijn er ook minder problemen rond de kosten van turnkledij. De kinderen hoeven geen turnkledij te kopen, de school geeft enkel richtlijnen rond te turnkledij die je moet meebrengen. De kosten van het busvervoer en de middagmalen wegen voor ons het meeste door.   Ik betaal iedere maand 62 euro enkel al aan vervoer.”

Meer info? Bekijk onze themawerking